Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Američani menijo, da boti na družabnih omrežjih slabo vplivajo na njihovo obveščenost

8.11.2018

Večina Američanov pozna bote na družabnih omrežjih, a mnogi menijo, da imajo negativen vpliv na to, katere informacije preberejo. Približno polovica tistih, ki so slišali za bote, je prepričanih, da jih lahko prepoznajo na družabnih omrežjih, približno dve tretjini pa jih meni, da slabo vplivajo na to, kako so obveščeni o aktualnih dogodkih.

Američani izražajo zaskrbljenost zaradi lažnih novic na družabnih omrežjih, v veliki meri pa so po njihovem mnenju za to zaslužni t. i. boti (računi, ki delujejo samostojno, robotsko in brez človeške pomoči objavljajo in komunicirajo z drugimi na družabnih omrežjih), kaže nova raziskava Pew Research Centra. V raziskavo so vključili 4.581 odraslih Američanov, ki uporabljajo družabna omrežja. Za bote na družabnih omrežjih je že slišalo 66 % Američanov, a jih le 16 % trdi, da o njih vedo veliko, največ med njimi je mlajših oseb moškega spola. Med tistimi, ki se zavedajo tega pojava, večino skrbi, da se ti računi pogosto uporabljajo za slabe namene.

Medtem ko se mnogi Američani zavedajo obstoja botov, so manj prepričani, da jih lahko prepoznajo. Le 47 % tistih, ki so zanje slišali, menijo, da bi jih z lahkoto prepoznali, po drugi strani pa rezultati ene izmed starejših raziskav kažejo, da 84 % Američanov zase meni, da so zmožni prepoznati lažne novice. 81 % tistih Američanov, ki so že slišali za bote na družabnih omrežjih, verjame, da so ti računi odgovorni za velik del novic, ki jih preberejo. 66 % jih pravi, da imajo boti večinoma negativen učinek na to, kako dobro so Američani obveščeni o aktualnih dogodkih.

Vir: Pew Research Center, 15.10.2018 

 

 

 

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.