Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Ameriški najstniki imajo večinoma pozitivne izkušnje s spletnimi skupinami in forumi

20.12.2018

Najstnikom predstavljajo spletne skupine in forumi pomemben del družabnega življenja, saj tam spoznavajo nove ljudi in prejemajo podporo v težkih trenutkih. Spletne skupine in forumi jim omogočajo, da komunicirajo s široko paleto ljudi, s katerimi najdejo skupne lastnosti, interese in izkušnje. 15 % ameriških najstnikov tudi pravi, da imajo bližnjega prijatelja, ki so ga spoznali na spletu.

Raziskava Pew Research Centra kaže, da je vloga interneta pomembna pri oblikovanju in ohranjanju prijateljstev med najstniki. Najstniki preko različnih spletnih forumov in skupin  iščejo informacije, razpravljajo o različnih temah, igrajo igre z drugimi ali klepetajo in iščejo nova poznanstva ter podporo. Raziskava med ameriškimi najstniki kaže, da skoraj polovica preživlja čas v spletnih forumih ali skupinah (12 % pogosto, 34 % pa včasih). 31 % jih v teh skupinah sodeluje redko. Dvakrat bolj verjetno čas v spletnih skupinah in forumih preživljajo fantje kot dekleta. Tisti, ki so del spletnih skupin ali forumov, imajo večinoma pozitivne izkušnje. Približno tri četrtine jih meni, da te skupine igrajo vlogo pri spoznavanju novih ljudi, 68 % pa, da se v teh skupinah počutijo bolj sprejete. Poleg tega navajajo še, da jim pomagajo pri odločanju v zvezi s pomembnimi vprašanji in nudijo podporo v težkih trenutkih.

Internet je za najstnike pomemben ne samo pri spoznavanju novih ljudi, ampak lahko stkejo tudi bližnja prijateljstva. 15 % ameriških najstnikov ima bližnjega prijatelja, ki so ga spoznali na internetu. To je bolj verjetno za najstnike med 15. in 17. letom (18 %), kot za tiste, stare od 13 do 14 let (11 %).  Tisti, ki navajajo, da uporabljajo internet skoraj ves čas, pa bodo bolj verjetno kot tisti, ki na internetu preživijo manj časa, stkali bližnje prijateljstvo z osebo, ki so jo spoznali prek spleta.

Poleg iskanja novih prijateljev, najstniki internet uporabljajo tudi za ohranjanje prijateljstev.  Enostavnost digitalne komunikacije je eden najpomembnejših razlogov, zakaj najstniki ne preživijo več časa s svojimi prijatelji osebno/v živo – 33 % najstnikov trdi, da se je preprosto lažje povezati s prijateljem na spletu, kot pa v živo.

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.