Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Aplikacija Prva pomoč pri spletnem nasilju v pomoč žrtvam spletnega nasilja

18.10.2018

Klicksafe.de je za Safe.si pripravil aplikacijo Prva pomoč pri spletnem nasilju, ki ponuja nasvete o tem, kaj storiti če postanemo žrtev spletnega nasilja ali ustrahovanja. Aplikacija je v prvi vrsti namenjena mladim, ki so se srečali z ustrahovanjem prek spleta. Vodnika Luka in Eva nas z nasveti spodbudita k temu, da se proti spletnemu nasilju borimo in se mu ne pustimo premagati.

Spletno nasilje je med mladimi velik problem, z vse večjim številom družabnih omrežij pa je možnosti za spletno ustrahovanje še več. Problem spletnega nasilja je predvsem, da se mnogi mladi z njim ne znajo ali ne upajo ustrezno spopadati. To lahko povzroča depresijo, zapiranje vase, nizko samopodobo in druge psihične ter tudi fizične težave. Z aplikacijo Prva pomoč pri spletnem nasilju, ki so jo za Safe.si pripravili nemški kolegi Klicksafe.de, ponujamo nasvete, kako se spopasti s spletnim nasiljem in na koga se obrniti po pomoč.

Aplikacija je namenjena predvsem mladim, saj se s to težavo najpogosteje srečujejo. Na začetni strani si izberemo vodnika, Luko ali Evo, ki nas popeljeta skozi nasvete. Ponudita nam šest glavnih nasvetov kako se spopasti s spletnim nasiljem. Ob vsakem nasvetu je na voljo še dodaten prikaz, kako se odzvati kot žrtev spletnega nasilja – ponudi nam zabavne videoposnetke za razvedritev, povezave do Safe.si in Tom telefona, kjer lahko prek e-pošte, spletne klepetalnice ali telefona prejmemo pomoč, navodila kako narediti posnetek zaslona in kako prijaviti ali blokirati osebo na Facebooku, Instagramu in WhatsAppu ter informacije o tem, kaj je spletno trpinčenje in kakšna je zakonodaja (neposredne obravnave spletnega nasilja ni, Kazenski zakonik pa obravnava posamezna dejanja, ki sodijo pod spletno nasilje).

Z aplikacijo želimo spodbuditi mlade, da se ne sramujejo tega, da jih nekdo prek spleta ustrahuje in naj se pogumno uprejo ter poiščejo pomoč. Aplikacija je brezplačno dostopna na operacijskih sistemih Android in iOS.

Aplikacijo je mogoče najti tudi v trgovinah Play in iTunes, če v iskalnik vpišete "Prva pomoč pri spletnem nasilju".

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.