Apple z iOS12 omogoča uporabnikom večji nadzor nad uporabo naprav

2.11.2018

Apple je v novi operacijski sistem iOS12 vključil nove funkcije, ki uporabnikom pomagajo pri večjem nadzoru nad uporabo naprav, prav tako so dodali funkcije, ki staršem pomagajo pri nadzoru nad tem, koliko časa porabijo otroci za uporabo aplikacij.

Z vgradnjo nekaterih izboljšav in novosti želi Apple omogočiti uporabnikom, da bi imeli večji nadzor nad tem, koliko časa porabijo za uporabo svoje naprave. Nove funkcije so na voljo od septembra, iOS 12 pa je na voljo kot nova brezplačna programska oprema za iPhone 5 in novejše modele, vse iPad Air in iPad Pro modele, iPad 6. generacije, iPad 5. generacije, iPad mini 2 in novejše ter iPod touch 6. generacije.

Do Not Disturb (Ne moti)

Apple z iOS 12 uvaja izboljšave funkcije Do Not Disturb (Ne moti). Dodali so nov način Do Not Disturb during Bedtime (Ne moti med spanjem), pri čemer se zatemni zaslon in skrije vsa obvestila do jutra.

Notifications (Obvestila)

Uporabnikom iOS12 ponuja več možnosti nadzora nad prejemanjem obvestil, glavna novost v tej kategoriji pa so t. i. Grouped Notifications (Združena obvestila), ki olajšajo pregled in upravljanje več obvestil hkrati.

Screen Time (Čas uporabe zaslona)

Screen Time (Čas uporabe zaslona) ustvarja podrobna dnevna in tedenska poročila o dejavnostih, ki prikazujejo čas uporabe aplikacij, koliko obvestil prejme uporabnik in kako pogosto uporablja svoj napravo. Funkcija App Limits (Omejitve aplikacije omogoča uporabnikom, da lahko določijo koliko časa bi želeli uporabljati aplikacijo. Ko se čas izteče, se prikaže obvestilo. Screen Time omogoča tudi staršem, da omejijo čas uporabe za svojega otroka, prav tako pa imajo lahko na tak način večji nadzor nad vsebinami, do katerih otrok dostopa, saj imajo vpogled v to, koliko časa je otrok porabil za določeno aplikacijo.

Vir: Apple, 4.6.2018 

 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV