Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Če želimo od družabnih omrežij imeti koristi, postanimo aktivni uporabniki

3.1.2018

Debate o tem, ali so družabna omrežja za nas dobra ali slaba trajajo že dolgo, enoznačnega odgovora pa še vedno nismo dobili. Mnenja strokovnjakov so deljena, največ pa je seveda odvisno prav od uporabnikov samih. Ni pomembno namreč le to, ali uporabljamo družabna omrežja ali ne, pomembno je tudi, kako jih uporabljamo in zakaj. Od nas je torej odvisno, ali bomo od družabnih omrežij imeli predvsem koristi ali slabosti, se pa pri Facebooku trudijo, da bi uporabnike spodbudili k aktivni, koristni uporabi omrežja.

Kaj za nas, uporabnike pomenijo družabna omrežja? So za nas koristna ali škodljiva? Je čas, ki ga preživimo na družabnih omrežjih kvalitetno preživet čas? To so vprašanja, na katera strokovnjaki že leta iščejo odgovore. Raziskovalna ekipa Facebooka se je v sodelovanju s številnimi strokovnjaki in organizacijami posvetila tej temi in poskusila podati odgovor na vprašanje kako lahko družabna omrežja (v tem primeru predvsem Facebook) vplivajo na nas.

Uporabo družabnih omrežij lahko razdelimo na dve kategoriji: na dobro in na slabo uporabo. Slaba uporaba je pasivna uporaba. Gre za branje novic, objav, brez interakcije z drugimi. Raziskave so pokazale, da so pasivni uporabniki, torej tisti, ki Facebook zgolj »prelistavajo« in ga ne uporabljajo toliko za komunikacijo, manj srečni oziroma se po uporabi počutijo slabše. Razlogi za to sicer niso popolnoma jasni, a predvidevajo, da branje objav drugih ljudi vodi do primerjave, zaradi česar se lahko glede sebe in svojega življenja počutimo slabše.

Dobra uporaba pa je torej tista, pri kateri aktivno komuniciramo z drugimi – pošiljamo sporočila, objavljamo in komentiramo druge objave ipd. Raziskave so pokazale, da se tisti, ki prejmejo in pošljejo več sporočil, več objavljajo in komentirajo, počutijo manj osamljene in depresivne. Ugotovili so torej, da je pomembno kako uporabljamo družabna omrežja in s kakšnim namenom. Če smo aktivni uporabniki, ki Facebook in ostale platforme uporabljamo predvsem za interakcijo s prijatelji, znanci in sorodniki, imamo od družabnih omrežij koristi. Pri pasivni uporabi pa je ravno obratno.

Temu, da bi družabna omrežja predstavljala prednost za čim več uporabnikov, pa se aktivno posveča tudi Facebook sam. Ustanovitelj Mark Zuckerberg pravi, da si želijo, da bi ljudje Facebook uporabljali v čim večji meri za medsebojno komunikacijo. S tem namenom so razvili tudi nekatere novosti in vpeljali spremembe, kot so: zmanjševanje števila lažnih novic in novic z zavajajočimi naslovi, da bi omejili število pasivnih uporabnikov, optimizacija, pri kateri se objave bližnjih prijateljev pojavijo bolj na vrhu, izbira »Snooze« (osebo, objavo ali stran lahko namesto blokiranja zgolj skriješ za določen čas), orodja, ki pomagajo pri psiholoških težavah uporabnika itd.

Raziskovalna ekipa pa se bo v nadaljevanju posvetila novim vprašanjem, kot so vpliv tehnologije na čas pozornosti in koncentracije, dolgoročen vpliv tehnologije na otroka, vpliv tehnologije na medsebojne odnose in druge teme, ki pomembno vplivajo na naše dojemanje družabnih medijev.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.