ČRNI PETEK: Nekaj priporočil za varno spletno nakupovanje

25.11.2016

Črni petek oziroma black friday je ameriški nakupovalni praznik, ki pa je v zadnjih letih vse bolj prisoten tudi v Sloveniji. Črni petek vsako leto sledi zahvalnemu dnevu, ki ga Američani praznujejo četrti četrtek v novembru. Letos tako črni petek 'praznujemo' 25. novembra, s tem pa se začenja tudi mesec različnih popustov, akcij in 'neverjetnih' ponudb. Naj vas ob tem opomnimo na nekaj priporočil, ki jih velja upoštevati ob spletnem nakupovanju. 

  1. Če ponudba deluje predobra, da bi bila resnična, je morda v ozadju slabša kakovost izdelka, ponaredek ali izdelek sploh ne obstaja. 
  2. V spletnih trgovinah plačujte z uporabo storitev kot je PayPal. Nikoli ne nakazujte denarja neposredno nekomu, ki ga ne poznate. 
  3. Pri transakcijah vedno preverite, ali je v naslovni vrstici brskalnika prisotna ključavnica, ki nakazuje, da je spletno mesto varno. 
  4. Tudi 's' na koncu protokola 'http' v naslovni vrstici nakazuje, da gre za varno spletno mesto za izvedbo transakcije. 
  5. Če nakupujete vstopnice, vedno kupujte pri uradnih virih in nikoli ne plačujte z neposrednim nakazilom. 
  6. Če kupujete aranžma za dopust ali počitnice, TEMELJITO preverite, da gre za pristno ponudbo in preverite ponudnika. 
  7. Varna spletna povezava je ključnega pomena za vašo zasebnost. Preden izvdete finančno transkacijo preverite, če je omrežje (npr. WiFi), ki ga uporabljate, varno. Vedno imejte v mislih, da javne WiFi dostopne točke niso nujno varne.
  8. Vedno poskrbite, da na svojih elektronskih napravah uporabljate posodobljeno varnostno programsko opremo, operacijski sistem in druge varnostne storitve.

Vir: Get Safe Online  

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV