Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

»Deepfake« zemljevidi in prirejanje satelitskih posnetkov

27.7.2021

Tako kot »deepfake« fotografije in videoposnetki, ki s prikazovanjem prirejene realnosti zavajajo posameznike, so se v zadnjem času pojavili tudi »deepfake« zemljevidi in satelitski posnetki, ki postajajo vse večja grožnja za naše razumevanje sveta.

Nekaj ​​prirejenih satelitskih posnetkov se je že razširilo po družabnih omrežjih. Znanstveniki ob tem trdijo, da je le vprašanje časa, kdaj se bodo pojavile še bolj dovršene različice. Posledično forenzični analitiki, ki se ukvarjajo z identificiranjem prirejenih zemljevidov, priznavajo, da bodo prej ali slej bili primorani v ta postopek uvesti nove pristope.

Kljub temu nekateri posamezniki ostajajo mnenja, da je mogoče zemljevide prirejati tudi brez moderne tehnologije in umetne inteligence. Ti sicer niso tako izpopolnjeni, pa vendar lahko dosežejo podobne učinke, ki pokrivajo praktično celoten spekter naših življenj.

Vir: Ars Technica, 30.5.2021

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.