Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Deseta obletnica delovanja prijavne točke Spletno oko

25.4.2017

Spletno oko je točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu, ki že od leta 2007 omogoča slovenskim uporabnikom interneta anonimno prijavo distribucije gradiv s spolnimi zlorabami otrok in sovražnega govora. Letos mineva deset let uspešnega delovanja na poti k zmanjšanju obsega gradiv s spolnimi zlorabami otrok in sovražnega govora na internetu.

Spletno oko redno sodeluje s Policijo, ponudniki internetnih storitev, spletnimi portali in drugimi vladnimi ter nevladnimi organizacijami. Deluje pa v okviru Centra za varnejši internet, ki ga koordinira Univerza v Ljubljani - Fakulteta za družbene vede v sodelovanju z zavodom Arnes, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in zavodom MISSS.

Od leta 2007 do vključno leta 2016 so prejeli 5.100 prijav domnevnih posnetkov spolnih zlorab otrok, zaradi ocenjene nezakonitosti pa jih je bilo policiji posredovanih 1.394. Ker se mnogo neprimernih vsebin nahaja na tujih strežnikih, Spletno oko učinkovito sodeluje tudi s prijavnimi točkami v tujini.

Trendi prijav posnetkov spolnih zlorab otrok skozi leta 2007-2016

V desetih letih so na prijavno točko prejeli tudi 6.129 prijav domnevno nezakonitega sovražnega govora, v nadaljnjo obravnavo policiji pa jih je bilo posredovanih 516.

Domnevno kazniv sovražni govor glede na ogroženo varovano skupino (julij 2009 - december 2016)

Sodelavci in sodelavke Spletnega očesa pa aktivno delujejo tudi na področju ozaveščanja javnosti. V ta namen so organizirali že veliko število posvetov in okroglih miz ter gostovali na številnih dogodkih ter obveščali javnost prek medijskih nastopov. Spletno oko odlično sodeluje s Policijo in z internetnimi ponudniki, prav tako pa se zavedajo, kako pomembna je tudi koordinacija na mednarodni ravni. Spletno oko sodeluje v mednarodnem združenju prijavnih točk INHOPE, ki je bila v okviru programa Evropske komisije za varnejši internet ustanovljena leta 1999.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.