Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Desetina britanskih najstnikov je žrtev spletnih groženj spolnega značaja

12.12.2017

Skoraj tretjina britanskih deklet, starih med 13 in 17 let, je v zadnjem letu prejela neželena sporočila spolne narave s strani svojih vrstnikov, pri fantih pa je bilo žrtev spolnega nadlegovanja prek spleta v zadnjem letu 11 %. Izjemno skrb vzbujajoč podatek je tudi ta, da je bilo kar 10 % britanskih najstnikov v zadnjem letu žrtev groženj spolne narave, kot so grožnje s posilstvom s strani svojih vrstnikov.

Pri Childnet so naredili raziskavo, v kateri so britanske najstnike spraševali o spolnem nadlegovanju prek interneta. V poročilu raziskave so spolno nadlegovanje prek spleta razdelili na štiri kategorije.

  • Deljenje intimnih fotografij in posnetkov brez dovoljenja: več kot polovica anketirancev (51 %) je izjavila, da so bili priča t. i. maščevalni pornografiji, 6 % pa jih je bilo samih žrtev tega. Skoraj četrtina mladostnikov (23 %) je bilo priča skrivnega fotografiranja nekoga in potem objavljanja teh fotografij na spletu, medtem ko jih je 8 % priznalo, da so to v zadnjem letu tudi storili.
  • Izsiljevanje in grožnje: 1 od 10 anketirancev je že prejel grožnje spolnega značaja prek spleta, vključno z grožnjami posilstva, 31 % pa jih je bilo priča temu. 12 % britanskih najstnikov je dejalo, da je njihov partner na njih že pritiskal, naj delijo svoje gole fotografije, žrtve so bolj pogosto dekleta (14 % proti 7 % fantov).
  • Ustrahovanje spolne narave: 26 % anketirancem se je pripetilo, da so se govorice o njih, ki so se navezovale na spolnost, v zadnjem letu širile prek interneta, pri čemer skoraj dve tretjini anketirancev (65 %) meni, da so dekleta bolj na udaru kot fantje.   Skoraj tretjina najstnikov (31 %) je bila priča ustvarjanju lažnih profilov, z namenom deliti komentarje ali sporočila spolne vsebine, medtem ko jih je 47 % že bilo priča t. i. "doxingu", kjer drugi delijo osebne podatke o nekom, ki je obravnavan kot »lahek«.
  • Neželena seksualizacija: 23 % anketirancev je v zadnjem letu prejelo nezaželena sporočila in slike spolne narave, pri čemer to bolj verjetno za dekleta (31 %) kot fante (11 %). Več kot četrtina britanskih najstnikov (26 %) je poročala, da so prejeli spolne komentarje na fotografijo, ki so jo objavili sami, kar je ponovno bolj verjetno za dekleta (33 %) kot fante (14 %).

V raziskavi pa so se osredotočili tudi na to, na koga se mladi v primeru teh težav največkrat obrnejo. Največkrat se obrnejo na svoje prijatelje (68 %), bistveno manj pa na starše (39 %), policijo (18 %) ali učitelje (15 %). Medtem ko je 81 % najstnikov dejalo, da bi osebo, ki jih nadleguje na družabnih medijih, blokirali, bi jih le 38 % to osebo tudi prijavilo. 53 % bi jih to ignorirala, razlogi pa so: sram (56 %), strah pred prepovedjo uporabe interneta s strani staršev (49 %), strah pred krivdo (48 %) in strah pred tem kaj se bo zgodilo naprej (47 %).

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.