Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

#DigitalRespect4Her – proti nasilju nad ženskami na spletu

6.5.2019

Statistika kaže, da so ženske po vsem svetu 27-krat pogosteje izpostavljene spletnemu nadlegovanju, v EU pa je vsaka deseta ženska od petnajstega leta že kdaj prejela neželena sporočila z izrecno spolno vsebino ali bila deležna neprimernih ali žaljivih izjav na družbenih omrežjih. Da bi opozorili na problematiko spletnega nasilja nad ženskami, je Evropska komisija začela s kampanjo #DigitalRespect4Her.

Glavni pobudnici kampanje sta komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Věra Jourová in komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Mariya Gabriel. Glavni namen kampanje je izboljšati zavedanje o problematiki spletnega nasilja nad ženskami in promoviranje dobrih praks pri spopadanju s tem izzivom.

Ženske bi se morale pri uporabi spleta počutiti varno in spoštovano. Omogočeno bi jim moralo biti, da lahko brez strahu aktivno sodelujejo v spletnem življenju in pri ustvarjanju spletnih vsebin. V resnici so razmere drugačne. Spletno nasilje nad ženskami se širi po družabnih omrežjih, preko aplikacij za sporočanje, na spletnih forumih, na straneh za deljenje video vsebin itd. Nasilju so zelo izpostavljena dekleta. Podatki raziskave, ki je bila izvedena v okviru projekta Odklikni! na slovenskih osnovnih in srednjih šolah je pokazala, da je bilo 56 % učenk (od 7. do 9. razreda) in 65 % dijakinj žrtev nadlegovanja, pogosteje, kot fantje pa imajo tudi resne posledice.

Evropska komisija aktivno deluje pri spopadanju s spletnim nasiljem nad ženskami, tako na področju zakonodaje in financiranja kot tudi pri spodbujanju dialoga med vsemi, ki so v to problematiko vpleteni: industrija, civilna družba, politični odločevalci in akademiki. Namen vseh aktivnosti je narediti spletno okolje interneta za vse bolj prijazno.

Kampanji se lahko pridruži vsakdo z deljenjem gradiv, ki so dostopna na spletni strani kampanje. Več informacij o problematiki je na informacijskem listu.

Priponka: 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.