Do drugega leta starosti je na spletu prisotnih že štiri petine otrok

24.10.2017

Raziskave kažejo, da 42 % staršev v Veliki Britaniji na spletu deli fotografije svojih otrok, polovica teh staršev pa objavi fotografijo otroka vsaj enkrat mesečno. V povprečju starši pred otrokovim 5. rojstnim dnevom objavijo 1.500 fotografij na družabnih omrežjih. Ti starši so vse bolj na udaru kritik, saj je takšno početje lahko izjemno nevarno zaradi razkritja otrokove lokacije, prav tako pa se otrok lahko zaradi neprimernih fotografij počuti osramočenega.

Več kot polovica staršev se izogiba deljenju fotografij svojih otrok na družabnih omrežjih, glavni razlog za to pa je varovanje otrokove zasebnosti. Kljub temu, izsledki raziskave OFCOM-a kažejo, da je kar 80 % otrok do drugega leta starosti že prisotnih na spletu.

Starši z deljenjem slik in informacij svojih otrok ohranjajo stik s prijatelji in svojci, iščejo nasvete in pomoč, a obstaja tudi negativna stran pretiranega deljenja življenja svojih otrok na spletu. Tovrstno početje vzbuja veliko kritik in neodobravanj, saj lahko starši na tak način razkrijejo lokacijo otroka, prav tako pa imajo lahko objavljene slike in informacije velik vpliv nanj v prihodnosti. Nedavna raziskava je pokazala, da je bila kar četrtina otrok osramočenih zaradi fotografij, ki so jih objavili njihovi starši.

Težave so se temeljito lotili v Franciji in Nemčiji. Policiji v omenjenih državah prek Facebooka opozarjata starše, naj premislijo, preden objavijo fotografijo svojega otroka, predstavljajo jim nevarnosti tega početja ter poudarjajo, kako pomembno je ohranjanje otrokove zasebnosti. V Veliki Britaniji so se težave lotili na drugačen način; nekateri akademiki so predlagali, da bi vlada morala poskrbeti za ozaveščanje staršev o pomembnosti ohranjanja otrokove zasebnosti.

Vir: The Conversation, 20.9.2017

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV