Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Dobra ideja: Facebook v živo v obliki družabne igre

29.7.2013

Mladi dizajner Pat C. Klein je ustvaril družabno igro Facebook. Kako deluje? Dobiš se s prijatelji, igraš igro in v živo namesto prek Facebooka deliš s prijatelji vse, kar se ti dogaja v življenju.

Zakaj že rabimo tako igro? Saj je tu pravi Facebook.  Pat C. Klein je mnenja, da preveč časa preživimo na internetu in Facebooku, kar zmanjšuje našo zmožnost komuniciranja v živo, po raziskavah univerze v Stanfordu pa tudi povečuje občutke osamljenosti, depresije in negotovosti … Zato se je spomnil družabne igre, ki naj bi nas odvrnila od interneta in nas spet združila s prijatelji v živo.

Igra je podobna monopoliju: na vsakem polju, kjer pristane tvoja figura, te čaka naloga, kot je objava statusa (deli nekaj, kar te trenutno navdušuje, živcira in podobno), všečkanje, napoved dogodka in druge aktivnosti, ki jih počnemo tudi na Facebooku. So pa tu tudi kazenska polja kot na primer Računalnik brez nadzora, kar pomeni, da lahko nekdo od soigralcev »objavi«, razkrije nekaj, kar te bo spravilo v zadrego. Mnogi menijo, da bi lahko bila ta offline različica Facebooka še bolj zabavna od orignalnega družabneg omrežja.

Družabna igra zaenkrat obstaja le kot idejna zasnova, ni je še v materialni obliki. Njen oblikovalec pa glede na zanimanje in pozornost, ki jo je že v tej fazi pritegnila, pričakuje, da se jo bo kmalu dalo kupiti. 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.