Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Drugi vseevropski MOOC o varni rabi interneta

22.1.2018

V okviru INSAFE in EUN bo potekal drugi množični odprti spletni tečaj oziroma MOOC, ki se bo tokrat med drugim posvečal tudi lažnim novicam, v zadnjem času precej pereči temi. Na tečaju bodo poučili udeležence o izzivih in tveganjih, s katerimi se mladimi srečujejo na spletu in svetovali kako jim pomagati pri varni in odgovorni rabi interneta.

Tečaj, ki ga organizira INSAFE in Evropsko šolsko omrežje se bo začel 6. februarja 2018, namenjen pa je predvsem osnovnošolskim in srednješolskim učiteljem. Ker internet v našem življenju in še posebej v življenju mladih igra vse večjo vlogo, morajo tudi zaposleni v šolah prepoznati najnovejše trende. Udeleženci tečaja se bodo naučili predvsem kako svoje učence poučiti o lažnih novicah in njihovem prepoznavanju, poleg tega pa bodo spoznali še druge pasti in tveganja na spletu ter kako pomagati mladim, da ostanejo varni.

Glavni cilji MOOC so:

  • razumeti pomen zagotavljanja varnejšega in boljšega interneta za otroke in mlade;
  • raziskati priložnosti, ki jih ponuja internet za dostop do znanja, komuniciranja in razvijanja spretnosti ter ustvarjalnosti;
  • izvedeti več o varnostnih izzivih na spletu in kako podpreti otroke in mlade, če naletijo na težave - vključno s praktičnimi nasveti o tem, kako ravnati v primeru spletnega nadlegovanja, lažnih novic, sekstinga in sovražnega govora;
  • ozavestiti in usmeriti udeležence na vire za poučevanje spletne varnosti v šolah;
  • povečati ozaveščenost o strategiji Better Internet for Kids in omrežju Insafe kot delu mreže Centrov za varnejši internet (SIC) v Evropi in z njimi povezanih virov.

Tečaj, ki bo potekal v angleščini, bo trajal 6 tednov in pol v okviru petih modulov. Glavne vsebine teh modulov so:

  • Varnost na internetu;
  • Medijska pismenost in lažne novice;
  • Spletno nadlegovanje;
  • Spletna razmerja in sexting;
  • Sovražni govor in radikalizacija.

Več informacij in prijava na MOOC >>

Vseevropski MOOC o varni rabi interneta 2018

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.