Družabna omrežja, ki jih starši morajo poznati

16.8.2016

Naučite se prednosti, slabosti in primere dobrih praks najbolj priljubljenih družbenih platform in aplikacij, ki jih danes uporabljajo otroci in mladostniki.

Družbeni mediji, ki zapolnujejo prosti čas mladostnikov, danes omogočajo mnogo opcij – od sporočil, ki izginejo (a dejansko ne), do prenosa videa v živo kar iz lastne spalnice, do klepetanja s popolnimi neznanci. Vse to lahko deluje sprva strašljivo, a dejstvo je, da družbeni mediji omogočajo inovativne načine za komuniciranje, povezovanje in celo ustvarjanje. Večja verjetnost je, da jih bodo otroci in mladostniki uporabljali bolj odgovorno, če se s starši z njimi pogovorijo o prednostih, slabostih in dobrih praksah pri uporabi družabnih omrežij.
 

Instagram

Gre za najbolj priljubljeno platformo za deljenje slik – je kreativna in zabavna, saj omogoča predelavo fotografij z raznovrstnimi efekti. A treba se je zavedati, da so objavljene fotografije (in videi) javni, zato mora otrok sam prek nastavitev zasebnosti izbrati želeno javnost. Hkrati se pogovorite z otrokom, kako slike komentirati spoštljivo in kaj storiti v primeru kakršnega koli nadlegovanja.

Kik

Kik omogoča spletno klepetanje, je brezplačen in priljubljen med mlajšimi uporabniki. A ker se uporabnik vpiše z uporabniškim imenom in ne telefonsko številko, to omogoča klepet s širšim krogom ljudi – tudi popolnimi neznanci.  Hkrati bodite pozorni na to, da Kik omogoča dostop do drugih aplikacij, za katere velja, da niso vse brezplačne, prav tako pa niso vse primerne za mlajše uporabnike.
 

Periscope

Gre za eno prvih aplikacij, ki je omogočala prenos videa v živo (t.i. live-stream – z uporabo telefona je možno trenutno dogajanje istočasno deliti tudi prek aplikacije). Aplikacija je v lasti Twitterja, ko jo enkrat prenesete na mobilno napravo, pa lahko v živo gledate video posnetke od kogarkoli kjerkoli na svetu. Potrebno je opozoriti, da so posnetki seveda raznovrstni, od povsem običajnih, kot je sprehajanje psa, pa vse do neprimernih, ki denimo lahko vključujejo tudi ilegalne dejavnosti.

Snapchat

Gre za aplikacijo, ki je trenutno zelo priljubljena med mladostniki. Prek nje lahko delite sporočila, ki naj bi se zbrisala, potem ko so prebrana – prejemnik jih res da ne vidi več, a sporočila dejansko nikoli popolnoma ne izginejo - za prejemnika obstaja tudi npr. možnost ponovnega predvajanja ali pa lahko enostavno naredi posnetek zaslona. Slednje je lahko zaskrbljujoče predvsem pri deljenju kočljivih fotografij in možnih izsiljevanj.

Steam

Gre za platformo, prek katere uporabniki skupaj lahko igrajo igrice – slednje lahko prenesejo bodisi zastonj bodisi za plačilo. Potrebno je opozoriti, da niso vse primerne za mladostnike. Hkrati platforma omogoča skupno igranje večih igralcev ter klepetanje med njimi.

Tumblr

Stran je ena izmed bolj priljubljenih za spletno kreativno izražanje. Omogoča velik nabor vsebin, ki jih ustvarjajo uporabniki, od fotografij, do video posnetkov, besedil in glasbe, a seveda niso vse primerne tudi za mlajše uporabnike. Zaskrbljujoče so tudi nastavitve zasebnosti, saj so objave avtomatsko javne. Starši otrokom svetujte, naj pred objavo razmislijo o njej in o tem, ali jo je smiselno deliti z vsemi.

Twitch

Igralci igric prek Twitcha lahko v živo gledajo druge, boljše igralce, kako igrajo igrice. Četudi se komu slednje zdi nesmiselno, ima aplikacija mesečno več kot 100 milijonov uporabnikov. Zaskrbljujoče je predvsem dejstvo, da je v mnogih igrah prisotno nasilje, ter da je pogost tudi neprimeren jezik (npr. kletvice), ker pa gre za prenos v živo, se je temu praktično ob uporabi nemogoče izogniti.

Twitter

Gre za družbeno omrežje, ki omogoča, da sledite vsem – od slavnih zvezdnikov pa do prijateljev in sosedov. Četudi lahko svoj tvit takoj izbrišete, je možno, da ga nekdo drug posreduje (»retweeta«) ali pa naredi posnetek zaslona, tako da praktično vsebina še vedno ostane na platformi. Zato je pred objavo smiseln premislek, hkrati pa velja opozoriti, da ne uporabljajte možnosti, ki izdaja vašo lokacijo.

Vine

Gre za spletno stran in aplikacijo, prek katere lahko delite 6-sekundne kreativne video vsebine. Večina vsebin je popolnoma neškodljivih, a uporabniki kljub temu lahko naletijo na nekaj takšnih, ki niso primerni za mladostnike. Prav tako pred uporabo otroku svetujte pri nastavitvah zasebnosti, saj so v primeru, da nastavitev ne spremenite sami, vse aktivnosti javne.

Vir: https://www.commonsensemedia.org/blog/social-media-apps-parents-should-know-about
 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV