Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Družabna omrežja lahko zmanjšujejo socialno anksioznost

22.2.2018

Družabna omrežja lahko pozitivno vplivajo na socialno anksioznost, kaže nova raziskava. Strokovnjaki so že večkrat izrazili zaskrbljenost, da zmanjšujejo medosebno komuniciranje, kar pomeni, da so uporabniki depresivni in osamljeni. Vendar pa je nova raziskava pokazala, da družabna omrežja dejansko lahko pomagajo nekaterim ljudem, da se lažje povezujejo z drugimi.

Profesor trženja Jonah Berger in asistentka trženja Evo Buechel na Univerzi v Južni Karolini sta naredila raziskavo, v kateri sta ugotovila, da lahko objave na družabnih omrežjih, ki so napisane za širšo skupino ljudi in niso naslovljene neposredno na eno osebo, socialno anksioznim ljudem olajšajo komunikacijo z drugimi.

»Mikrobloganje« (ang. microblogging), kar pomeni objavljanje prek Facebooka oziroma »tvitanje« prek Twitterja, omogoča ljudem, da dosežejo občinstvo, ne da bi jim bilo treba usmeriti svoje sporočilo neposredno na eno osebo, kar lahko zmanjša tesnobo glede sprožitve socialne interakcije. V skladu s tem sta ugotovila, da takšni ljudje pogosteje objavljajo na družabnih omrežjih. Rezultati so prav tako pokazali, da je »mikrobloganje« pomagalo ljudem, da so se potem počutili boljše.

Vir: The Conversation, 31.1.2018

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov