Družabna omrežja po mnenju ameriških najstnikov prinašajo več koristi kot slabosti

13.12.2018

Družabna omrežja omogočajo najstnikom, da se povežejo z drugimi in delijo svoje življenje v obliki fotografij, videoposnetkov in objav. Družabna omrežja opisujejo kot ključno orodje za povezovanje in vzdrževanje odnosov, ustvarjalnost in učenje o svetu. Vendar poznajo tudi negativne strani uporabe, kot je na primer občutek pritiska s strani vrstnikov.

Pew Research Center je naredil raziskavo med ameriškimi najstniki o njihovih izkušnjah z družabnimi omrežji in o tem kaj na njih objavljajo. Odgovori so pokazali, da mnogi najstniki kljub pametnim telefonom, ki omogočajo nenehno uporabo, neradi objavljajo selfije, svoje videoposnetke in zapise o sebi na družabnih omrežjih. Skoraj polovica je takšnih, ki redko ali sploh nikoli ne objavi svojega selfija, podoben delež najstnikov redko ali nikoli ne objavi informacij o svoji lokaciji ali o tem kaj trenutno počnejo, videoposnetkov, ki so jih posneli sami in drugih objav, namenjenim prijateljem.

Na vprašanje katere teme objavljajo, jih približno polovica pravi, da objavljajo svoje dosežke, medtem ko jih 44 % objavlja o svoji družini. Približno tretjina (34 %) pravi, da delijo stvari, povezane z njihovimi čustvi in ​​občutki, zgolj okoli ena desetina najstnikov pa deli stvari, povezane z njihovimi osebnimi težavami ali verskimi in političnimi prepričanji.

Večina najstnikov verjame, da so družabna omrežja pozitivno vplivala na različne vidike njihovega življenja. V celoti 81 % najstnikov pravi, da se zaradi družabnih omrežij počutijo bolj povezane s tem, kar se dogaja v življenju njihovih prijateljev, 68 % jih čuti, da jih prek družabnih omrežij ljudje podpirajo v težkih trenutkih, 71 % pa jih navaja, da lahko na tak način pokažejo svojo ustvarjalno plat. Toda čeprav se precejšnji delež najstnikov srečuje s pozitivnimi izkušnjami, nekateri poročajo, da se srečujejo tudi z dramo ali pritiski. 45 % najstnikov pravi, da se počutijo preobremenjene z vsemi dramami na družabnih omrežjih, medtem ko približno štirje od desetih menijo, da čutijo pritisk, da objavljajo samo vsebino, zaradi katere bodo izpadli dobro ali bodo dobili veliko komentarjev in všečkov. 26 % najstnikov pravi, da se zaradi družabnih omrežij počutijo slabše glede svojega življenja, prav tako so tudi skeptični glede tega ali so družabna omrežja zaupanja vreden vir informacij. A v splošnem raziskava kaže, da ameriški najstniki povezujejo družabna omrežja z bolj pozitivnimi in ne negativnimi občutki.

 

 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV