Eden od štirih staršev se sooča z ogroženo spletno varnostjo zaradi otrokovih spletnih aktivnosti

9.3.2016

Soočanje s spletnimi tveganji je družinska zadeva, ugotavlja nedavna svetovna raziskava podjetja Norton. Raziskava je pokazala, da skoraj večino staršev (89 %) v Veliki Britaniji skrbi glede varnosti njihovih otrok na spletu – predvsem, da bodo delili preveč informacij z neznanci (44 %) in da bodo otrokove spletne aktivnosti imele posledice za celotno družino (36 %).

Med starši, ki so sodelovali v raziskavi, se je pokazalo, da je imel vsak četrti starš izkušnjo, ko je bila njihova spletna varnost ogrožena zaradi otrokovih aktivnosti, npr. prenos zlonamerne programske opreme na družinski računalnik, odgovarjanje na spletne prevare in prevare preko elektronske pošte. Norton tako poudarja ključno vlogo staršev pri tem, da bi internet postal varnejši za njihove otroke.

»Mnogo staršev vidi svoje otroke kot 'šibki člen' v okviru spletne varnosti družine«, meni Nick Shaw, podpredsednik podjetja Norton. »Internet je lahko dragocen vir za razvoj otroka, starši pa imajo ključno vlogo pri vzgoji in izobraževanju svojih otrok glede varne rabe interneta. Prav tako morajo vzdrževati odprt dialog o njihovih izkušnjah na spletu in z njimi določiti hišna pravila uporabe interneta.«

Po podatkih raziskave Norton Norton Cybersecurity Insights je 38 % staršev v Veliki Britaniji poročalo o negativnih izkušnjah njihovih otrok na spletu; od spletnega nasilja, spletnega nadlegovanja, do prenašanja zlonamerne programske opreme in podleganja spletnim prevaram. Starši tako menijo, da imajo otroci večje možnosti, da bodo ustrahovani na spletu (54 %) kot v šoli (46 %).

V okviru dneva varne rabe interneta 2016 so na Nortonu pripravili nekaj preprostih ukrepov, ki lahko otrokom pomagajo ostati varni na spletu. Poudarjajo predvsem pomen 'hišnih pravil' za spletno komunikacijo in deljenje informacij. Starši bi morali mlade spodbujati k razmišljanju, preden kliknejo, iščejo po spletnih video straneh, klikajo na povezave v elektronskih poštah neznanih prejemnikov ali na pojavnih oknih.

Nasveti o tem, kako lahko starši poskrbite za varnost otrok na spletu:

  1. Starši naučite otroke uporabljati močna in edinstvena gesla na vseh svojih računih. Prav tako jih naučite, da svojih gesel ne delijo z nikomer, niti s prijatelji.
  2. Sestavite nabor hišnih pravil za uporabo spleta (spletna komunikacija, prenašanje datotek, dostop do spletnih strani, spletno nadlegovanje). Zmanjšanje negativnih spletnih izkušenj je tesno povezano z gospodinjstvi, kjer med starši in otroki poteka odprt dialog o spletni varnosti.
  3. Pogovorite se o tveganjih, ki lahko nastanejo, ko na spletu objavljamo in delimo osebne podatke, videe in fotografije, še posebej na družabnih spletnih straneh – vse, kar objavimo na spletu, pusti digitalni odtis, ki ga je težko oziroma skorajda nemogoče popolnoma izbrisati.Zagotovite, da otroci ne bodo objavljali vsebin, ki bi ogrožale njihovo varnost ali bodo objavo obžalovali, ko bodo starejši.
  4. Otroci zelo radi posnemajo vedenje svojih staršev, zato jih z zgledom učimo varno deskati po spletu in bodimo pozitiven zgled, ko gre za uporabo spleta.
  5. Otroke spodbudimo, da razmislijo, preden kliknejo (ali iščejo po video straneh, odpirajo e-pošto neznanih pošiljateljev, klikajo na pojavne pasice ipd.). Večkrat opomnite otroke, naj ne klikajo na povezave, ki jih lahko odpeljejo na nevarne ali neprimerne strani. Klik na neznano povezavo je pogosto krivec, da računalnik okužimo z virusom ali kriminalcem posredujemo osebne in druge dragocene informacije.
  6. Uporabljajte robustno in zaupanja vredno zaščitno programsko opremo na vseh napravah v gospodinjstvu – tablicah, pametnih telefonih, prenosnih in namiznih računalnikih.

Vir: Security News Desk

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV