Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Eurobarometer: Eden od štirih uporabnikov interneta v Evropi ima težave z blokiranimi spletnimi vsebinami

3.3.2014

24% evropskih uporabnikov interneta pravi, da njihovi ponudniki interneta preprečujejo gledanje videoposnetkov, poslušanje glasbe ali uporabo drugih aplikacij po lastni izbiri, glede na rezultate nove raziskave Eurobarometra med 28.000 državljani EU.

Blokiranje pogosta praksa

Nekatere ugotovitve raziskave kažejo, da imajo uporabniki pogosto težave pri dostopanju do želenih spletnih vsebin na mobilnih napravah in računalnikih:

  • 41% vprašanih naleti na težave, ko želijo gledati video posnetek na mobilni napravi in 37% na fiksni internetni povezavi doma (zaradi omejitev hitrosti ali začasnega blokiranja vsebin);
  • 23% vprašanih naleti na težave pri poslušanju glasbe na mobilni napravi;
  • 23% vprašanih ima težave pri nalaganju vsebin na Facebook, bloge ali forume preko mobilne naprave;
  • 19% vprašanih ima težave pri igranju spletnih iger na namiznem računalniku;
  • 9% vprašanih ima težave pri uporabi telefonskih klicev preko interneta.

Pomanjkljive informacije o hitrosti

Raziskava je prav tako pokazala:

  • 60% uporabnikov ne pozna svoje internetne hitrosti.
  • Med tistimi, ki poznajo svojo internetno hitrost, jih kar 26 % pravi, da dejanska hitrost ne ustreza hitrosti, ki je v njihovi pogodbi s ponudnikom interneta.
  • 40% vprašanih je že imelo problem s prekinjanjem internetne povezave.

Podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes je dejala: "Ko kupite internetno naročnino naj bi dobili dostop do vseh vsebin, do katerih bi morali dostopati s hitrostjo, za katero ste plačali. To je tisto, kar bi moral biti odprt internet, in vsi Evropejci bi morali imeti dostop do njega."

Ugotovitve študije se ujemajo z rezultati poročila o nevtralnosti in odprtem internetu iz leta 2012, ki ga je izdal BEREC (Organ evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije).

"Moj cilj je varovati potrošnike z zagotavljanjem odprtega interneta po vsej Evropi in uporabnikom dati nove pravice in preglednost v zvezi z njihovo internetno povezavo. Moj cilj je tudi, da se zaščiti inovacije, tako da lahko vsakdo izumlja kaj novega z ali brez uporabe interneta, ne da bi škodovali internetu. To bi končno spodbudilo večjo konkurenčnost in izbiro v korist potrošnikov, " je še dejala Neelie Kroes.

Internetne storitve za vse

Evropska komisija si s predlagano regulacijo povezanega kontinenta prizadeva za enoten trg na področju interneta in komunikacij. O predlogu trenutno razpravljajo zakonodajalci Evropske unije (Evropski parlament in Svet). Predlog predvideva odprt internet za vse državljane Evrope in večjo preglednost o točnih podatkih o hitrosti in kakovosti internetnih storitev s strani ponudnikov interneta. S tem bi se končalo diskriminatorno blokiranje in zagotovilo učinkovitejšo zaščito odprtega interneta. Predlog določa jasna pravila v zvezi z upravljanjem prometa, ki prepoveduje takšno upravljanje (blokiranje) razen v izjemnih okoliščinah. 

S predlagano regulacijo bi prav tako skrbeli za specializirane službe, ki ponujajo HD video storitve in e-zdravstvene storitve, ki promovirajo inovativnosti in izbiro na trgu telekomunikacij. Prav tako bi jim omogočali, da to počnejo na način, s katerim bi ohranjali kakovost splošnega dostopa do interneta. Na ta način bi lahko operaterji še naprej tekmovali za potrošnike na osnovi razlik v kakovosti in ceni (npr. različne internetne hitrosti ali količine podatkov), ki najbolj ustrezajo potrošnikovim potrebam. 

Vir: Evropska komisija, Foto: TechFischy.com.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.