Eurostat: Slovenci relativno varni uporabniki spleta

12.2.2016

Ob dnevu varne rabe interneta, 9.2.2016, so na Eurostatu pripravili nekaj zanimivih ugotovitev vseevropske raziskave, ki ponazarjajo stanje na področju internetne varnosti v državah Evropske unije.

Ali ste vedeli …

  • … da je vsak četrti uporabnik interneta v Evropski uniji v zadnjem letu dni med uporabo interneta izkusil vsaj eno situacijo, ki je povezana s problemom varnosti (npr. računalniški virusi, zlorabe osebnih podatkov, finančna izguba, dostopanje otrok do neprimernih vsebin)?
  • … da v povprečju skoraj eden od dveh mlajših uporabnikov (16 - 24 let) na Hrvaškem (49 %), Madžarskem (47 %) in Portugalskem (44 %) naletel na varnostni problem na internetu? Ta odstotek je najnižji na Češkem, morda je vzrok za to ta, da imata dve vodilni svetovni družbi s področja internetne varnosti sedež prav tam (Avast in AVG).
  • … da malo manj kot 10 % uporabnikov spleta na Nizozemskem (6 %), na Češkem (8 %) in Slovaškem (9 %) okuži svoj računalnik z virusom ali kakšno drugo okužbo ?
  • … da je zloraba osebnih podatkov, poslanih preko spleta, najbolj pogostna na Malti (8 %) in v Italiji (6 %)?
  •  … da je 9 % uporabnikov spleta v Belgiji doživelo finančno izgubo zaradi goljufivih sporočil, v primerjavi s Češko, Estonijo, Grčijo, Ciprom, Latvijo, Slovenijo in Slovaško, kjer je ta odstotek zelo majhen ali pa ga sploh ni?

Raziskava, ki je bila izvedena med posamezniki, ki so v zadnjem letu uporabljali internet, kaže, da je v Sloveniji le 17 % takšnih uporabnikov, ki so imeli slabo izkušnjo glede spletne varnosti. Precej drugače pa je na primer na Hrvaškem, saj se je s spletnimi virusi lani soočalo kar 41 % hrvaških uporabnikov spleta. Najbolj imuni so Nizozemci (6 %), o težavah z virusi je lani poročalo 15 % Slovencev. Je pa Slovenija med državami, ki so prav zaradi strahu zaradi varnosti razmeroma zelo zadržane do spletnih nakupov (24 %). Slovenci smo precej zadržani tudi pri uporabi bančnih storitev, saj kar 18 % uporabnikov interneta ne uporablja bančnih storitev zaradi varnostnih zadržkov. Na drugi strani pa Slovencev strah ne omejuje, ko gre za povezovanje na brezžično omrežje izven doma - nevarnosti, ki se lahko skrivajo v povezovanju na nezaščitene oziroma nepreverjene povezave očitno, skrbijo le 5 % uporabnikov interneta, ki tega ne počno. 

 

Vir: Eurostat

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV