Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Evropejci še vedno zaskrbljeni zaradi spletnega kriminala

11.2.2015

Ob dnevu varne rabe interneta so v Bruslju objavili rezultate raziskave Eurobarometer o kibernetski varnosti, ki kaže, da so uporabniki interneta v EU še vedno zelo zaskrbljeni zaradi spletnega kriminala. Kar 85 odstotkov anketirancev je namreč prepričanih, da se je tveganje, da postanejo žrtve spletnega kriminala povečalo, kar je devet odstotkov več kot lani.

Ravno tako so anketiranci glede na lansko raziskavo precej bolj zaskrbljeni glede posameznih vrst kibernetske kriminalitete, kot so kraja identitete, vdor v račun elektronske pošte ali družbenega medija, kraja bančnih podatkov ali spletne bančne goljufije, so sporočili iz Evropske komisije.

Iz raziskave je med drugim razbrati, da so Slovenci bolj skeptični do elektronskega bančništva in spletnega nakupovanja – bolj kot povprečnega Evropejca jih skrbi, da plačanega blaga ali storitev ne bi prejeli zato nakupe raje izvajajo osebno. Iz previdnosti tudi bolj pogosto uporabljajo le svoj računalnik, po drugi strani pa jih manj skrbijo varnostne nastavitve v brskalniku in družabnih omrežjih.

Raziskava Eurobarometer vsebuje tudi podatke o navadah uporabnikov interneta v EU in posameznih državah članicah - 61 odstotkov Slovencev uporablja internet vsak dan, 12 odstotkov pogosto ali včasih, osem odstotkov občasno, 19 odstotkov pa nikoli.

Pri Slovencih je najbolj priljubljena naprava za brskanje po internetu računalnik (94 odstotkov vprašanih), sledita pametni telefon (55 odstotkov) in tablica (27 odstotkov). Največ časa porabijo za branje elektronske pošte (89 odstotkov vprašanih), spletnih novic (84 odstotkov) ter uporabo družbenih medijev (58 odstotkov).

Po rabi časa za branje novic na spletu se sicer uvrščajo v sam evropski vrh - pred Slovenijo so po podatkih Eurobarometra le baltske države Estonija (90 odstotkov), Litva (89 odstotkov)in Latvija (85 odstotkov).

»Spletni kriminal slabi zaupanje potrošnikov pri uporabi interneta, kar ovira tako našo digitalno gospodarstvo kot tudi naše spletno življenje. Naša prioriteta je, da ustvarimo varnejši internet za vse uporabnike s preprečevanjem in bojem proti kibernetskemu kriminalu v vseh njegovih oblikah, da omogočimo uporabnikom, da v celoti izkoristijo prednosti notranjega digitalnega trga in uveljavljajo svoje temeljne pravice na spletu. Sprejeli bomo prenovljen pogled na to, kako se soočamo s kibernetsko varnostjo pri pripravi Evropske agende o varnosti,« je dejal Dimitris Avramopoulos, komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo.

Evropska unija v prizadevanjih za boj proti kibernetski kriminaliteti izvaja zakonodajo in podpira operativno sodelovanje kot del trenutne strategije EU za kibernetsko varnost. V okviru Europola je bil tako med drugim vzpostavljen Evropski center za boj proti kibernetski kriminaliteti, ki je začel delovati januarja 2013. Svetovni dan varne rabe interneta je namenjen spodbujanju varne in odgovornejše rabe spletnih tehnologij.

Celotno poročilo raziskave je dostopno na tej povezavi

Vir: STAkrog, European Commission.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.