Evropski teden medijske pismenosti 2019

20.3.2019

Po državah Evropske unije v okviru Evropskega tedna medijske pismenosti, ki traja od 18. do 22. marca, potekajo številni projekti in dogodki, katerih namen je povečati ozaveščenost o pomenu medijske pismenosti. V Bruslju je evropska komisarka Mariya Gabriel organizirala konferenco, na kateri so strokovnjaki s tega področja predstavili vlogo različnih organov pri spodbujanju medijske pismenosti, znani pa so tudi zmagovalci natečaja za najbolj uspešne projekte s tega področja.

Med 18. in 22. marcem poteka Evropski teden medijske pismenosti. Gre za pobudo Evropske komisije, katere namen je spodbujanje projektov medijske pismenosti po vsej EU. V tem tednu zato potekajo v državah članicah EU različni dogodki na temo medijske pismenosti. Cilj je povečati ozaveščenost o pomenu medijske pismenosti v EU skozi različne projekte in dogodke. Glavni dogodek je potekal 19. marca, in sicer je v Bruslju evropska komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Mariya Gabriel organizirala konferenco na visoki ravni, kjer so različni strokovnjaki razpravljali o vlogi javnih organov in zainteresiranih strani pri spodbujanju medijske pismenosti.

Evropska komisija je v okviru evropskega tedna medijske pismenosti prav tako organizirala nagradni natečaj za uspešne projekte na področju medijske pismenosti, na konferenci pa so bili objavljeni končni trije zmagovalce projektov v različnih kategorijah s poudarkom na najbolj inovativnem projektu medijske pismenosti, najbolj izobraževalnem projektu medijske pismenosti in projektu medijske pismenosti z največjim evropskim potencialom.

Nagrado za najbolj inovativen projekt medijske pismenosti je dobil belgijski projekt Media mashup, nagrado za najbolj izobraževalen projekt je dobil irski projekt HTML Heroes, nagrado za projekt medijske pismenosti z največjim evropskim potencialom pa finski projekt Media Mistakes. Med desetimi finalisti je bil tudi slovenski projekt Časoris, spletni časopis za otroke. Namen časopisa je otroke naučiti, kako dostopati do medijev in jih uporabljati, kako razlikovati med dejstvi in mnenji in kako prepoznati lažne novice. 

Vir: Evropska komisija 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV