Facebook bolj aktivno v boj proti lažnim novicam

11.4.2017

Priljubljeno družabno omrežje Facebook je pripravilo izobraževalno orodje za prepoznavanje lažnih novic (fake news). Uporabnikom bo ponudil nasvete, kako prepoznati lažne novice in s tem preprečiti širjenje lažnih oziroma napačnih informacij.

Širjenje lažnih informacij preko interneta je resen problem, ki ogroža ne le Facebook, ampak celoten splet.  Od začetka aprila je uporabnikom iz 14 različnih držav na vrhu Facebookove domače strani na voljo povezava do 10 nasvetov, kako prepoznati lažne novice. V prihodnje namerava nasvete ponuditi tudi uporabnikom iz drugih držav.

Facebook bo med lažne novice štel članke, ki s svojo vsebino bralca zavajajo in so napačno predstavljeni kot članki z legitimnih virov poročanja. Pristop, ki ga je Facebook izbral, je pomemben, saj pomaga ljudem oceniti in ovrednotiti novice, in spodbuja kritično razmišljanje bralcev. Na ta način želi zmanjšati število lažnih novic.

Facebook je bil že večkrat kritiziran zaradi svoje počasnosti, ko je treba ukrepati pri širjenju napačnih informacij, prav tako pa je bil obtožen nepreglednosti pri ravnanju z lažnimi novicami.

 

 

Vir: The Guardian, 6. 4. 2017

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV