Facebook in Instagram postajata strožja z uporabniki, mlajšimi od 13 let

23.8.2018

Facebook in Instagram bosta zaklenila račune uporabnikov, za katere bodo sumili, da so mlajši od 13 let. Do sedaj so preiskali zgolj račune, ki jih je nekdo posebej prijavil zaradi starosti uporabnika. Sedaj pa moderatorji zavzemajo strožje stališče in pri uporabnikih, mlajših od 13 let, ne bodo popustljivi.

Minimalna starost za ustvarjanje računa na Facebooku in Instagramu je sicer 13 let. A do zdaj sta Facebook in Instagram (ki je v lasti prvega) naredila malo za preverjanje tega pogoja. V skladu z novo politiko pa bosta račune vseh uporabnikov, mlajših od 13 let, na katere bodo naleteli njuni moderatorji, zaklenila. To bo za razliko od sedanje politike veljalo tudi, če je bil račun prijavljen zaradi česa drugega (kot je sporna vsebina), ne zgolj če se je prijava nanašala na starost uporabnika. Če bo uporabnik želel ponovno pridobiti dostop do svojega računa, bo moral zagotoviti dokaz, da je star vsaj 13 let, za kar bo moral pokazati svoj veljavni osebni dokument.

Sprememba se je pojavila kot posledica dokumentarnega filma na Channel 4, ki je razkril kakšne prakse trenutno uporabljajo moderatorji pri Facebooku.

Vir: TechCrunch, 19.7.2018 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV