Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Facebook Inc. vodilno podjetje v svetu družabnih omrežij

27.2.2018

Število družabnih omrežij je vse večje, še posebej najstniki pa si, kar se da hitro, ustvarjajo profile na novih platformah. Kljub temu na lestvici števila mesečno aktivnih uporabnikov z več kot dvema milijardama še vedno kraljuje Facebook, ki pa ima v lasti tudi izjemno priljubljene Messenger, WhatsApp in Instagram.

Spodnji graf, ki so ga objavili pri Statisti prikazuje število mesečno aktivnih uporabnikov družabnih omrežij in njihovo lastništvo. Podatki so bili pridobljeni decembra 2017.

Slika: Število mesečno aktivnih uporabnikov družabnih omrežij (Vir: Statista)

Facebook Inc., ki ima v lasti tudi WhatsApp, Messenger in Instagram je z ogromno prednostjo na vrhu lestvice, mesečno aktivnih uporabnikov ima več kot 2 milijardi. Če upoštevamo še uporabnike njegovih hčerinskih podjetij pa vidimo, da je v tem trenutku resnično najdominantnejši med podjetji, ki si lastijo družabna omrežja. Drugo veliko podjetje, Tencent Inc., kitajsko podjetje s platformama Qzone in WeChat za zdaj še precej zaostaja.

Omenjena družabna omrežja pa niso privlačna zgolj za uporabnike, ampak tudi za oglaševalce. Po podatkih Statiste se je oglaševanje prek družabnih omrežij v zadnjih nekaj letih močno povečalo. Samo v ZDA pričakujejo, da bodo prihodki, ki jih imajo družabna omrežja od oglasov, letos dosegli kar 23,8 milijarde dolarjev. Kakšni so prihodki Facebooka zaradi oglaševanja smo že pisali in si lahko preberete na tej povezavi.

Vir: Statista, 26. 1. 2018

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov