Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Facebook: med 5,5% in 11,2% profilov je lažnih

12.2.2014

V preteklem letu je Facebook objavil svoje četrt-letno poročilo, v katerem so razkrili da ima Facebook 1,23 milijard mesečno aktivnih uporabnikov, 757 milijonov dnevno aktivnih uporabnikov, 945 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov mobilne aplikacije in 556 milijonov dnevno aktivnih uporabnikov mobilne aplikacije. V svojem poročilu ocenjujejo, da je nekje med 5,5 % in 11,2 % uporabniških računov lažnih.

Facebook tako pravi, da je bilo v preteklem mesecu uporabljenih najmanj 67 milijonov lažnih računov. Po njihovi oceni obstaja možnost, da je ta številka večja, vse tja do 137 milijonov. Lažnih računov naj bi bilo več vrst, Facebook pa s pomočjo rangov ocenjuje, da je:

  • 4,3 – 7,9% računov duplikatov (uporabniki ustvarijo več kot en račun za posameznika), kar predstavlja nekje med 52,89 in 97,17 milijonov uporabnikov;
  • 0,8 – 2,1 % napačno kategoriziranih računov (uporabniki ustvarijo račun za »nekaj« in ne za osebo), kar predstavlja nekje med 9,84 in 25,83 milijonov uporabnikov;
  • 0,4 – 1,2 % nezaželenih računov (uporabniki ustvarijo račun z namenom, da grobo kršijo pravila Facebooka), kar predstavlja nekje med 4,92 in 14,76 milijonov uporabnikov.

Facebook skuša nenehno izboljševati strategije za identificiranje duplikatov in lažnih računov. Zavedajo se tudi variabilnosti deleža lažnih računov, predvsem zaradi izmuzljivosti takih primerov in tako podajajo ocene v rangih in ne v deležih. Tako je previdnost pri uporabi Facebooka, še posebej pri sprejemanju prošenj za prijateljstvo, zelo pomembna, saj nikoli ne vemo, kdo se dejansko skriva na drugi strani uporabniškega računa. 

Vir in foto: The Next Web.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.