Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Facebook na trg s samostojno aplikacijo za branje novic - Paper

3.2.2014

V preteklem tednu je ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg napovedal več samostojnih aplikacij v letu 2014, kot sta npr. že obstoječa Facebook Messenger in Instagram. Facebook Messenger so kot samostojno aplikacijo objavili 2011, število uporabnikov pa je v zadnjih mesecih leta 2013 precej naraslo. Facebook tako skuša z novimi samostojnimi aplikacijami še naprej ohranjati svojo konkurenčnost. Prva v seriji teh aplikacij je Paper, mobilna aplikacija za branje novic, ki je zaenkrat na voljo za pametne telefone iPhone.

Nova aplikacija bo izpostavljala vsebine iz 19 različnih področij, vključno s športom, tehnologijo, hrano, pop kulturo, rubriko »LOL« itd. Aplikacija ima tudi oddelek »Novice« (ang. Newsfeed), ki je nekoliko posodobljena različica novic iz osnovne aplikacije Facebooka. Razlika je predvsem v velikosti prikazanih slik in občutljivosti aplikacije na dotik, saj si lahko uporabnik večje fotografije ogleduje s preprostim nagibanjem telefona.

V vsakem področju bodo kartice in fotografije različnih uveljavljenih in tudi novejših publikacij. Uporabniki bodo lahko izbrali na katera področja se želijo naročiti, vsa vsebina, ki se jim bo prikazovala pa bo določena na podlagi procesa, ki vključuje alogritem in človeško izbiro. V začetni fazi področja (še) ne bodo prilagojena glede na lokacijo, kar pomeni, da bodo uporabniki, ki spremljajo šport videli iste vsebine na različnih delih sveta.

Aplikacija ima tudi funkcijo predogleda za uporabnike, da lahko vidijo, kako bo izgledala njihova objava, preden jo delijo na Paper. Karkoli bo uporabnik delil v aplikaciji Paper, bo vidno tudi na njegovem »matičnem« Facebooku (tako v mobilni aplikaciji kot na namizju).

Aplikacija zaenkrat ne bo vsebovala oglasov in sponzoriranih zgodb, je pa verjetnost, da se bo oglaševanje vključilo v aplikacijo, ko bo družba preučila, kako uporabniki aplikacijo uporabljajo.

Aplikacija je na voljo od danes naprej, vendar samo za uporabnike iPhone-a. Podatkov o tem, kdaj bi naj bila aplikacija dostopna za Android in iPad, ni na voljo.

Vir: Mashable

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.