Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Facebook spodbuja družbeno primerjavo med uporabniki

7.2.2018

Razlogov zakaj nas Facebook tako hitro zasvoji je vse več. Facebook nam med drugim predstavlja orodje za primerjavo, ki nas naredi nesrečne, a obenem spodbuja našo nadaljnjo uporabo omrežja. Družbena primerjava pa nas lahko zasvoji, kar vodi v slabo psihično počutje in depresijo.

Facebook deluje z namenom združevanja uporabnikov in spodbujanja medčloveške interakcije. A po drugi strani lahko ravno ta medčloveška interakcija vodi v nesrečnost in depresijo. Ob množici vseh uporabnikov se med seboj začnemo primerjati. V globljem pomenu lahko torej rečemo, da to družabno omrežje deluje po principu uporabnik proti uporabniku.

Družbena primerjava je popolnoma vsakdanji pojav, ki ni nujno vezan le na družabna omrežja. Facebook predstavlja zgolj digitalno različico primerjave v fizičnem svetu. Ta pa nas lahko zasvoji. Družbena primerjava nam nudi občutek večvrednosti, zato bomo kljub dejstvu, da nas ravno ta primerjava lahko naredi nesrečne, še več časa preživeli ob primerjavi z drugimi uporabniki. A več časa, kot preživimo na Facebooku in se primerjamo z drugimi, bolj postajamo nesrečni in osamljeni. Vrtimo se v začaranem krogu.

Vir: The Guardian, 20.1.2018

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.