Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Facebook sporoča: neobjavljenih objav in komentarjev ne zbiramo!

9.1.2014

Na tisoče uporabnikov Facebooka izraža svoje nezadovoljstvo nad dejstvom, da bi lahko družabno omrežje bralo njihove neobjavljene misli. V spletni peticiji, ki poteka v okviru spletne skupnosti e Care2, je zbranih že več kot 28.000 podpisov ljudi, ki želijo, da Facebook preneha slediti njihovim neobjavljenim objavam. V mislim imajo predvsem objave, komentarje in statuse, ki jih ljudje začnejo pisati in jih nato zbrišejo, preden jih javno objavijo.

Peticija pa je po izjavi Facebooka nepotrebna, saj ta pravi, da ne zbirajo neobjavljenih misli uporabnikov. Predstavnik Facebooka je za Mashable povedal, da »Facebook ne zbira in ne sledi nobeni vsebini, za katero se uporabniki odločijo, da je ne bodo objavili«.

Ustvarjalci peticije so se očitno odzvali na nedavno poročilo Facebookovega strokovnjaka za podatke in njihovega nekdanjega pripravnika. Poročilo je temeljilo na članku spletnega časopisa Slate in je razkrivalo samocenzuriranje med uporabniki Facebooka. Z drugimi besedami, kako pogosto uporabniki pišejo objavo, status ali komentar in ga nato pred objavo izbrišejo. Študija, ki je trajala 17 dni, je bila izvedena na podatkih 3,9 milijona uporabnikov Facebooka. Glavna ugotovitev je bila, da je 71% uporabnikov vsaj enkrat samocenzuriralo svojo objavo. Namen študije je bil identificirati, kdaj ljudje začnejo pisati in napisano izbrišejo, ne pa tudi kaj napišejo.

V omenjeni študiji so še zapisali, da so sledili vsebini le, če je bilo v okence za pisanje vnesenih najmanj pet znakov. Vsebina je bila označena kot »cenzurirana« v primeru, da v roku naslednjih desetih minut ni bila objavljena; na ta način so lahko beležili le prisotnost in odsotnost besedila, ne pa samega tipkanja ali vsebine. Analizirani uporabniki so bili anonimizirani, prav tako pa vsebine samoceznuriranih objav in komentarjev niso posredovali Facebookovemu strežniku. Po podatkih študije je Facebook prejel le binarni zapis vsebine.

Michael McTernan, ki je po objavljenem članku pričel s peticijo Care2, je dejal, da pogosto dvakrat premisli, preden karkoli objavi na družabnih omrežjih, kot je Facebook, pri čemer se vedno vpraša: kdo bo njegovo objavo videl in kaj si bo o njem mislil, če bo to objavil. McTernana skrbi predvsem, da Facebook zbira metapodatke glede uporabnikovih neobjavljenih mislih – tudi če ne zbirajo dejanske vsebine.

McTernan še dodaja, da je sporna že sama objava take študije o vedenju uporabnikov. To, da je bila študija objavljena, in da se Facebook pikolovsko osredotoča na to, ali sledijo vsebini ali ne, kaže na nemoralno oz. neetično korporacijo, še meni.

Tehnologija je še vedno na voljo, in se lahko kadarkoli aktivira z namenom zbiranja informacij o tem, ali se uporabniki samocenzurirajo.

Facebooku lahko to koristi predvsem v primeru, ko bi testirali nov izdelek ali funkcijo. Podjetje bi tako lahko ugotovaljalo, ali nova funkcija ali spremenjena politika povzroča, da se uporabniki pogosteje samocenzurirajo. Ali v primeru, ko bi ugotavljali, ali je preoblikovanje vpisnega okenca povzročilo več samocenzure.

Vir in foto: Mashable

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.