Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Facebook spremembe pravil v aprilu 2018

26.4.2018

V zadnjih dnevih so ali pa bodo v prihodnjih dneh uporabniki Facebooka pri vstopu v aplikacijo ali na svojo profilno spletno stran dobili posebno obvestilo z zahtevami za potrditev v treh korakih. Gre za prilagajanje zahtevam Splošne uredbe EU o varstvu podatkov (GDPR). Za uporabnike je to primeren trenutek, da premislijo, koliko svoje zasebnosti so pripravljeni odstopiti v uporabo Facebooku.

S Splošno uredbo o varstvu podatkov bo Facebook več vlagal v zasebnost uporabnikov. Skladno s tem prosi uporabnike, naj izpeljejo postopek, ki se prikaže, ko se prijavimo v Facebook oziroma ko s svojim prijavljenim profilom obiščemo Facebookovo stran. S kliki na križec (zaprtje okna) ne gremo skozi postopek.

V prvem koraku se odločamo, ali Facebooku dovolimo zbiranje in uporabo podatkov v oglaševalske namene – za prilagajanje prikazovanja oglasov. Ti podatki vključujejo uporabo partnerskih spletnih mest in aplikacij ter spremljanje naše dejavnosti v povezavi z njimi zunaj spleta. Npr. če na spletni strani neke trgovine, ki je povezana s Facebookom (ima na Facebooku svojo stran) kupiš neki izdelek, bo o tem obveščen Facebook. Priporočamo izklop te storitve, saj gre za velik poseg v zasebnost posameznika.

Facebook spremembe
Začetna stran obvestila

Nadzor podatkov
Priporočamo, da izklopite uporabo podatkov iz partnerskih podjetij.

V drugem koraku se odločamo, ali dovolimo, da Facebook uporablja tehnologijo za prepoznavo obrazov v povezavi z nami in nas tako prepoznava na fotografijah in video posnetkih. Dobra stran tega je, da nas lahko Facebook obvesti, če se pojavimo na fotografijah neznancev in znancev. S tem imamo pregled nad fotografijami, kjer se pojavljamo in so objavljene na Facebooku.

Facebook prepoznava obrazov
Klik na Sprejmi in nadaljuj omogoča Facebooku, da uporablja tehnologijo, s katero nas prepoznava na fotografijah in video posnetkih.

Upravljanje nastavitev prepoznave obazov

V tretjem koraku Facebook od nas zahteva, da sprejmemo spremenjene pogoje uporabe. Spremembe prinašajo dodatna pojasnila o delovanju Facebooka, obdelavi podatkov in o novih funkcijah. Če želimo Facebook uporabljati še naprej, moramo te pogoje sprejeti.

FB pogoji uporabe
Nove pogoje mormo sprejeti, če želimo Facebook uporabljati še naprej.

Če smo vse te nastavitve preskočili ali pa jih želimo spremeniti kasneje, lahko to storimo v »Nastavitvah«.

V aplikaciji:

Nastavitve Facebooka v aplikaciji

Na spletni strani:

Nastavitve na spletni strani FB

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.