Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Facebook zaupanja vredne profile označuje s kljukico

5.6.2013

Priljubljeno družbeno omrežje Facebook je uvedlo modro kljukico, ki jamči za istovetnost profilov. Ta se pojavi ob imenu na samem profilu, pri iskanju in vsepovsod drugje, kjer se prikaže ime profila. Preverjenim profilom lahko po zagotovilih Facebooka v celoti zaupamo, navaja spletni portal Računalniške novice.

Lažni profili in »všečki« močno škodujejo ugledu družbenih omrežij, saj ti namreč odvračajo podjetja od objavljanja plačljivih oglasov. Čeprav Facebook redno odstranjuje tako lažne uporabniške račune kot "všečke", vseh kakopak ne more odstraniti, zato je uvedel sistem, preko katerega jamči istovetnost poslovnih strani oziroma strani javnih in pomembnih osebnosti. Novost v imenu priljubljenega družbenega omrežja jamči za istovetnost profila, in sicer preko modre kljukice, ki se pojavi zraven imena profila.

Kljukica se pojavi tako ob imenu na samem profilu kot pri iskanju in vsepovsod drugje, kjer se prikaže ime profila. Priljubljeno družbeno omrežje Facebook trenutno preverja in potrjuje le profile javnih in pomembnih osebnosti ter večjih blagovnih znamk. Čeprav Facebook še ne želi razkriti, kako nov sistem preverjanje identitet deluje v praksi, naj bi bil ta tako rekoč stoodstotno zanesljiv, kar posledično pomeni, da lahko preverjenim profilom v celoti zaupamo. Trenutno še ni znano, ali bo nov sistem na voljo tudi običajnim smrtnikom.

 

Vir: Računalniške novice, 31.5.2013

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.