Facebookov boj proti lažnim novicam kaže znake uspeha

2.10.2018

Kot kaže raziskava, Facebookovi ukrepi proti lažnim novicam delujejo. Uporabniki se na lažne novice odzivajo bistveno manj, kot so se pred dvema letoma, manj jih všečkajo, komentirajo in delijo naprej. Po drugi strani pa se je stanje na Twitterju poslabšalo.

Raziskovalci iz Univerze Stanford in Univerze v New Yorku so preučili podatke iz več kot 570 spletnih mest, ki so bila označena za lažne novice. S pomočjo podatkov podjetja, ki spremlja odzive uporabnikov na vsebine na družabnih omrežjih, so raziskovalci ugotovili, da so všečki, komentarji in delitve lažnih novic v obdobju od ameriških volitev leta 2016 pa do danes znatno padli. Takrat je bilo število takšnih odzivov oziroma interakcij namreč najvišje.

Da bi tovrsten padec zagotovo lahko pripisali uspešnemu omejevanju lažnih novic s strani Facebooka, so raziskovalci preučili tudi prave novice in ugotovili da se odziv uporabnikov na resnične novice ni bistveno spreminjal. Kljub temu da je Facebook na pravi poti, pa se lažne novice še vedno hitro širijo. Stanje se po drugi strani ne izboljšuje na Twitterju, ki je v tem istem obdobju zabeležil celo povečan odziv uporabnikov na lažne novice.

Vir: Mashable, 18.9.2018 

 

 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV