Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Fenomen "Facebook skrunitve" in kako se pred njo zaščititi

9.12.2013

Spletno trpinčenje pomeni namerne in dalj časa trajajoče žalitve, grožnje, spravljanje v zadrego, nadlegovanje in druge oblike izobčenja preko digitalnih medijev. Veliko mladih se je že seznanilo s tako ali drugačno obliko spletnega ustrahovanja v svojem okolju. »Facebook skrunitev« (angl. Facebook rape) je ena izmed različic spletnega trpinčenja, pri katerem nekdo zlorabi naš Facebook račun.

Vaš Facebook profil pod nadzorom tuje osebe

Pojav se v tujini pojavlja pod različnimi imeni kot so »Facebook rape«, »Face rape« ali v obliki besedne skovanke »Frape«. Gre pravzapra za primere, ko se nekdo pozabi odjaviti iz svojega računa na javnem računalniku ali zaslona svojega pametnega telefona ne zaščiti z geslom, kar se nekaterim zdijkot »poziv«, da zlorabijo njegov uporabniški račun. Nato v imenu nevedne žrtve piše ponižujoče komentarje in/ali objavlja neprijetne fotografije, spreminja informacije na profilu ali profilne fotografije, piše prijateljem nenavadna sporočila. Facebook rape se pogosto dogaja znotraj kroga prijateljev, sošolcev.

Priljubljene teme v takih primerih so na primer ustvarjanje nove spolne usmerjenosti ali izmišljanje različnih bolezni. Pogosto se tudi zgodi, da tretja oseba, ki profil zlorabi, v imenu zlorabljene osebe uporabniški račun tudi zapre.

Mladim se zdijo »Facebook skrunitve« smešne

Mnogo mladih je v neki obliki že prišlo v stik s Facebook skrunitvijo, predvsem kot gledalci in ne kot žrtve. Največja neprijetnost pri Facebook zlorabi je to, da mnogo mladih to vidi kot neškodljivo potegavščino. Žrtve, ki se pred tem branijo, skušajo brisati ali preklicati komentarje, pa so zato manj »kul« in pokvarijo zabavo.

Različna pravila in močan družbeni pritisk

Marsikdo se želi s sošolci, prijatelji ali kolegi pošaliti prek Facebook skrunitve, kar ni nobena novost. Vendar pa so šokantne nekatere razsežnosti tega negativnega trenda, kot je bil primer v Veliki Britaniji. Neka učenka je poročala o tako intenzivnem Facebook zlorabljanju v razredu, da je do njega prišlo tudi večkrat na dan. Poleg tega so sošolci oz. sošolke določili »pravila«, ki jih morajo vsi upoštevati. Tako žrtev ne more spremeniti neprijetnih sporočil, sprememb stanja ali objavljenih fotografij naslednjih 24 ur. Če žrtev tega ne upošteva, sledijo kazni, žrtev mora na primer naslednji dan prinesti torto za celoten razred.  

Učenka je povedala tudi, da sošolcem ni všeč, če se nekdo pred Facebook skrunitvijo zavaruje tako, da mobilne telefone, tablice ali prenosne računalnike zaščiti z geslom. Z večkratnim napačnim vpisom gesla se lahko naprava zaklene in je tako neuporabna. Tega se mnogi bojijo in zato raje odpravijo gesla ter posledično olajšajo delo tistim, ki želijo zlorabiti njihov Facebook profil.

In tukaj nastopijo organizacije, kot so šole in mladinski centri: potrebno je vzpostaviti jasen družbeni pritisk in skupaj z mladimi razvijati nova pravila za pošteno in prijateljsko okolje na internetu!

"Facebook skrunitev" je več kot le neškodljiva potegavščina

Mnogi najstniki gledajo na "Facebook skrunitev" kot neškodljivo potegavščino med vrstniki. Vendar pa je, še posebej v primeru daljšega časovnega obdovja, za žrtev zelo stresna in pomeni spletno trpinčenje. Facebook zloraba za prizadetega ni šala, ampak resna zadeva! Neprijetne objave ali fotografije na spletu vidijo mnogi, razširjanje teh vsebin pa je skoraj nemogoče nadzorovati.

Vir in foto: Saferinternet.at

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.