V Franciji bodo z naslednjim šolskim letom prepovedali mobilne telefone v šolah

21.12.2017

V Franciji so se odločili, da bodo s septembrom prepovedali uporabo mobilnih telefonov v šolah. To pomeni, da bodo učenci telefone lahko sicer prinesli s seboj v šolo, a jih ne bodo smeli uporabljati, niti med odmorom. To bo veljalo za učence na osnovnošolski ravni, se pravi učence do starosti 15 let. Odločitev pa ni bila deležna popolnega obravnavanja – skeptični so učitelji, ravnatelji, učenci in starši.

Del predsedniške kampanje francoskega predsednika Emmanuela Macrona je bila tudi odločitev, da se v osnovnih šolah v Franciji prepovedo mobilni telefoni. S septembrom 2018 se bo prepoved tudi začela izvajati. Kot razlog francoski minister za izobraževanje navaja, da je iz zdravstvenega vidika pomembno, da otroci ne preživljajo toliko časa s svojimi mobilnimi napravami. Otroci bodo telefone sicer lahko imeli s seboj v šolah, kar je pomembno tudi z vidika varnosti, saj mnogi učenci na pot v šolo in iz nje odhajajo sami.

A pojavila so se že prva neodobravanja. Pri Zvezi ravnateljev v odločitvi ne vidijo smisla. Nezadovoljni so tudi učenci in njihovi starši. Alternativa prepovedi bi bila lahko namestitev motilcev signala, a to bi predstavljalo logistično velik in težaven projekt. Druga alternativa pa so omarice, v katere bi otroci spravili svoje telefone, kot je praksa na ministrskih sestankih.

Vir: The Guardian, 11. 12. 2017

 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV