Glas pametne igrače lahko prihaja od neznanca

1.2.2017

Pametni igrači punčka My Friend Cayla in robot i-Que, ki sta bili ustvarjeni za igro z otroci na nov in zabaven način, sta polni varnostnih lukenj, ki ogrožajo otrokovo in vašo zasebnost. Potrošniške organizacije v Evropi in ZDA so vložile uradne pritožbe pristojnim oblastem, zaradi očitnih kršitev pravic  potrošnikov in otrok do zasebnosti in varnosti.

Obe igrači uporabljata prepoznavanje govora ter internetno in Bluetooth povezavo, da se lahko otrok z igračo pogovarja in ji postavlja vprašanja. Na Genesis Toy strani proizvajalec opozarja, da večina pogovornih funkcij deluje brez povezave s spletom, iskanje informacij za odgovore pa potrebuje internetno povezavo.

Nekatera vprašanja, ki jih otroci zastavijo igrači, se posnamejo in posredujejo na strežnike giganta Nuance, ki oskrbuje številna podjetja z glasovnim prepoznavanjem, med njimi tudi Apple. Kljub temu, da Genesisev pravilnik o zasebnosti obljublja, da so posredovane informacije anonimne, ni čisto jasno koliko informacij je osebnih. Podjetje lahko s pridobljenimi posnetki prosto razpolaga.

Na Središču za digitalno demokracijo (The Center for Digital Democracy) so pod drobnogled vzeli tudi vprašanja, ki so zastavljena otroku ter staršem skozi registracijo. Genesis Toy zbira vse od imen otrok in staršev do domačega naslova in naslova šole.

Najbolj zastrašujoče pa je, da igrači uporabljata Bluetooth na najmanj varen mogoč način. Namesto, da bi za povezavo med igračo in pametnim telefonom morali uporabiti PIN kodo ali katerikoli varnostni protokol, se lahko z igračo poveže vsak v bližini z Bluetooth napravo .

Torej bi s pomočjo teh igrač lahko popoln neznanec govoril z vašim otrokom. Iz norveške potrošniške organizacije so v spodnjem videu demonstrirali, kako lahko je zlorabiti zasebnost celotne družine.

Zveza potrošnikov Slovenije je povzela sporne značilnosti omenjenih igrač in delila nekaj varnostnih napotkov za nakupovanje igrač v prihodnosti:

1. Pomanjkljiva varnost: Z nekaj preprostimi koraki vsakdo lahko prevzame nadzor nad igračo s svojim mobilnim telefonom. Na ta način lahko govori skozi igračo, ne da bi fizično dostopal do nje.
2. Sporni splošni pogoji: Uporabnik se mora pred uporabo igrače strinjati s spremembo splošnih pogojev brez predhodnega opozorila, osebne podatke pa proizvajalec lahko uporablja za ciljno oglaševanje.
3. Otrokove skrivnosti se delijo naprej: Vse, kar otrok pove na primer punčki, je posredovano neposredno na sedež proizvajalca igrače, ki lahko s posnetkom prosto razpolaga.
4. Otroci so tarča prikritega oglaševanja: Igrače imajo na primer vgrajene določene fraze, ki vključujejo različne izdelke – npr. filmi.

Večina teh igrač je povezana z aplikacijo na mobilnem telefonu, zato si pred nakupom dobro preberite pogoje uporabe in preverite, kako je z zaščito osebnih podatkov oziroma komu in v kakšnem primeru se ti podatki posredujejo.

Še posebej bodite pozorni, če igrača ob registraciji zahteva številne osebne podatke, ki nimajo nobene povezave z uporabo igrače. Povsem dovolj bi moral biti e-poštni naslov in geslo, nikakor pa ne priporočamo vpisa otrokovih osebnih podatkov (rojstni datum, šola, ki jo obiskuje ...). Boljše igrače so tiste, ki omogočijo starševski nadzor.

Igrače, ki so s telefonom povezane s protokolom Bluetooth, morajo imeti zagotovljeno varno povezavo, denimo s pritiskom na gumb v igrači, ko jo želimo povezati. V nasprotnem primeru se lahko z njo poveže vsakdo, ki je dovolj blizu (do 15 metrov, na prostem tudi dlje) in igračo zlorabi kot govorni in prisluškovalni kanal.

Kritična je lahko tudi povezava med igračo in strežnikom podjetja, ki je pogosto nezaščitena in jo je zato mogoče prestreči ter preveriti njeno vsebino. Pred nakupom pametne igrače se pozanimajte, ali je povezava zaščitena s protokolom SSL, ki takšne zlorabe bistveno oteži ali celo preprečuje.

Vir: mashable.com , zps.si

 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV