Glavne težave svetovnega spleta po mnenju njegovega izumitelja

2.4.2019

Izumitelj svetovnega spleta (World Wide Web) Sir Tim Berners-Lee v današnjem spletu vidi številne težave, ki jih je po njegovem mnenju treba nujno odpraviti. Splet bi moral biti cenovno dostopen za vse, spodbujati enakost ter ščititi zasebnost potrošnikov.

Sir Tim Berners-Lee je angleški znanstvenik, ki je zaslužen za izum svetovnega spleta. V odprtem pismu je dan pred obletnico svetovnega spleta zapisal kje vidi glavne težave današnjega spleta in kaj je po njegovem mnenju treba storiti, da jih odpravimo.

Kot glavne tri težave je opredelil:

  • hekanje, nadlegovanje in kriminal, podprt s strani države;
  • slabo zasnovo sistema, ki nagrajuje slabo vedenje;
  • širjenje napačnih informacij.

Berners-Lee je predstavil rešitev za te težave v obliki pogodbe, ki so jo že podprla podjetja, kot so Google, Microsoft in Facebook in opisuje niz načel, h katerim bi se morale vlade, podjetja in državljani zavezati. To bi vključevalo prost, cenovno dostopen internet za vse s spodbujanjem enakosti, priložnosti in ustvarjalnosti ter spoštovanje zasebnosti in osebnih podatkov potrošnikov.

Vir: Mashable, 12.3.2019 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV