Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Gmail in Google+ odslej omogočata pošiljanje e-pošte tudi neznancem

21.1.2014

Googlova storitev Gmail bo v prihodnjih tednih omogočala uporabnikom, da bodo sporočila pošiljali neposredno na druge Gmail račune, ne glede na to ali je prejemnik z njimi delil svoj e-naslov. Nova storitev bo tako vključevala vse uporabnike Gmaila in socialnega omrežja Google+.

Google pravi, da želi s spremembo predvsem olajšati komunikacijo med uporabniki in njihovimi prijatelji. Uporabniki Gmail-a bodo v spletnem vmesniku za sporočanje ob začetku tipkanja prejemnika (v okence »Za:« oz. »To:«) videli seznam njihovih stikov in povezav iz omrežja Google+, četudi ne poznajo e-mail naslova osebe, ki jo želijo kontaktirati. Na Googlu menijo, da bo nova storitev uporabnikom Gmaila in Google+ pomagala pri lažjem povezovanju z drugimi preko elektronske pošte.

Novo funkcijo lahko onemogočite

Uporabniki bodo lahko novo funkcijo onemogočili in izbrali prikaz samo kontaktov znotraj njihovih krogov (angl. Circles). Ne glede na to pa osnovna nastavitev omogoča, da lahko z vami stopi v stik kdorkoli na internetu, ne da bi za to predhodno pridobil vaše soglasje.

Uporabniki bodo o novi funkciji obveščeni v prihodnjih dneh, prav tako pa bodo obveščeni o spremembi osnovnih nastavitev. Sporočila stikov iz omrežja Google+ bodo pristala direktno v mapi Prejeto. Pošiljatelj ne bo videl prejemnikovega elektronskega naslova, dokler mu ta ne bo odpisal. Prav tako mu ne bo mogel vnovič pisati, dokler mu prejemnik ne bo odpisal ali ga dodal v svoje kroge na Google+.  

 

 

S posodobitvijo sporočanja v Gmailu želi Gooogle še bolj združiti poštno storitev in socialno omrežje Google+. Novi uporabniki Gmaila bodo tako avtomatsko prejeli račun na omrežju Google+, razen če bodo izrecno označili drugače.

Nekateri zaskrbljeni

Nad spremembo so zaskrbljeni predvsem zagovorniki zasebnosti, saj menijo, da bodo ljudje tako kontaktirani s strani popolnih neznancev. Marc Rotenberg, promotor zasebnosti iz centra Electronic Privacy Information, meni, da je storitev zaskrbljujoča, še posebej glede na pomanjkljivosti glede zasebnosti v preteklih Googlovih storitvah. 

Vir in foto: BBC

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.