Google in Microsoft bosta v svojih iskalnikih blokirala ključne besede za iskanje posnetkov spolnih zlorab otrok

27.11.2013

Internetna velikana Google in Microsoft sta predstavila novo programsko opremo, ki bo blokirala 100.000 "nedvoumnih" ključnih besed za iskanje nezakonitih vsebin. Premier Velike Britanije, David Cameron je to odločitev označil kot »pomemben napredek«, po tem ko so podjetja dolgo vztrajala, da tega ne morejo oz. ne smejo storiti.

Vendar pa aktivisti za zaščito otrok pravijo, da se ta reforma ne bo dotaknila »temnih kotičkov interneta« stran od javnih iskalnikov, kjer si pedofili izmenjujejo slike. Nekdanji direktor centra Child Exploitation and Online Protection Centre (CEOP) iz Velike Britanije je za BBC povedal: »Ne verjamem, da bo to karkoli spremenilo glede zaščite otrok pred pedofili«. Meni namreč, da ti za iskanje slik ne uporabljajo Googla, ampak se zadržujejo v temnih kotičkih interneta, na t. i. peer to peer (P2P) spletnih straneh.

Omejitev ključnih besed za iskanje se bo začela najprej v Veliki Britaniji, kasneje v drugih angleško govorečih državah, v roku šestih mesecev pa še za 158 drugih jezikov.

Ob vpisu katerega od dodatnih 13.000 iskalnih pojmov, povezanih s spolno zlorabo otrok, se bo uporabniku priakzalo pojavno okno (s strani googla ali nevladne organizacije, ki se s preprečevanjem zlorab ukvarja), ki bo opozarjalo, da gre verjetno za nezakonito vsebino, in uporabnike usmerjalo, naj poiščejo pomoč.

Direktor komunikacije pri Googlu, Peter Barron je dejal: »Spolna zloraba otrok uničuje mlada življenja. Zato proaktivno odstranjujemo te grozne slike iz naših storitev in storilce kaznivih dejanj prijavimo ustreznim organom.«  Vendar se strinja , da lahko njihova industrija naredi več. Ravno zato so razvili novo tehnologijo za odkrivanje in odstranjevanje posnetkov zlorab ter prikazujejo opozorila ob ključnih besedah povezanih s spolno zlorabo otrok. S tem namenom so tudi izpopolnili njihov iskalnik, da bi preprečili pojav takšnega gradiva med njihovimi rezultati. Na Googlu upajo, da bo to prispevalo k boju proti temu strašnemu kaznivemu dejanju.

Nova Googlova tehnologija lahko izbriše tisoč kopij nezakonitih posnetkov v enem mahu: ko je odkrit video zlorabe otroka, programska oprema k posnetku doda enkratno kodo in tako lahko iz spleta odstrani vse kopije posnetka. Sistem je zasnovan tako, da identificira in blokira tudi na nove besede ali izraze, ki jih pedofili začnejo uporabljati za iskanje posnetkov spolnih zlorab otrok.

Predstavnik za Microsoft pa je dejal: "Microsoft ima ničelno toleranco do vsebin, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok Če želimo to izkoreniniti iz družbe, potem moramo skupaj obravnavati temeljne probleme ustvarjanja, distribucije in potrošnje teh vsebin«.

Problem spolne zlorabe otrok je v Veliki Britaniji dosegel vrelišče po sojenju Marku Bridgerju in Stuartu Hazellu v začetku leta, ki sta oba umorila otroka in pred tem uporabljala internet za iskanje posnetkov spolnih zlorab otrok.

Vir: Max Evans, Express.co.uk

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV