Google z novim ukrepom k preprečevanju širjenja lažnih novic

18.1.2018

Googlov boj proti lažnim novicam se nadaljuje. Tokrat so se odločili, da bodo boj zaostrili tako, da bodo v skladu z novimi smernicami blokirali vsa spletna mesta, ki uporabnike zavajajo s tem, da ne prikažejo informacij o lastništvu ali o državi izvora. Kljub majhnosti spremembe, pa bo imela velik učinek.

Google je naredil še en velik korak, da bi preprečil širjenje lažnih novic. Odločili so se, da bodo tista spletna mesta, ki prikrijejo svojo državo izvora, zdaj blokirali, da se ne prikažejo v rezultatih iskanja v Google News. Spletna mesta, ki so vključena v Google News v skladu s posodobljenimi smernicami namreč ne smejo napačno prikazovati ali skrivati ​​informacij o lastništvu ali primarnem namenu ter zavajati uporabnike, kar vključuje tudi mesta, ki napačno predstavljajo ali prikrivajo svojo državo izvora.

Glede na to, da je Googlov iskalnik glavni vir dostopa do novic za mnoge ljudi, ta poteza ni presenetljiva. A poudarjajo, da se omejitev lažnih novic ne bo zgodila čez noč, gre pa za korak v pravo smer.

Vir: Mashable, 17. 12. 2017

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV