Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Google odpravlja funkcijo zasebnosti iz mobilne programske opreme Android

18.12.2013

Google Inc je odstranil poskusno funkcijo zasebnosti iz svoje mobilne programske opreme Android, ki je uporabnikom omogočala, da aplikacijam blokirajo zbiranje osebnih podatkov, kot so podatki iz imenika in uporabnikova lokacija.

Ta sprememba pomeni, da morajo lastniki pametnih telefonov, ki uporabljajo Android 4.4.2, najnovejšo različico najbolj priljubljenega svetovnega operacijskega sistema za mobilne naprave, zagotoviti dostop do svojih osebnih podatkov, če želijo uporabljali določene aplikacije.

Predstavnik družbe Google je dejal, da je bila funkcija v Android 4.3, ki je izšel lansko poletje, vključena po nesreči.

"Dvomimo v to razlago in mislimo, da to v ničemer ne opravičuje odstranitve funkcije, namesto, da bi skušali funkcijo izboljšati," pa je dejal Peter Eckersley, direktor tehnoloških projektov Electronic Frontier Foundation.

Uporabniki Androidov, ki želijo obdržati nadzor nad zasebnostjo in ne želijo nadgradnje sistema na Android 4.4.2, bodo izpostavljeni določenim tveganjem zasebnosti. Eckersley je dejal: »Za zdaj bodo morali uporabniki izbirati med zasebnostjo ali varnostjo v napravah Android, ne bodo pa mogli izbrati obojega«.

Veliko zunanjih aplikacij za Android naprave, kot je glasbena storitev Shazam in priljubljenih aplikacij na pametnih telefonih kot je svetilka, zahtevajo dostop do osebnih podatkov (npr. informacije o telefonskih klicih in lokacijski podatki), ki nimajo vedno očitne povezave s samo funkcionalnostjo aplikacije.

Funkcija zasebnosti je omogočala uporabnikom, da izberejo, katere osebne podatke lahko zunanje aplikacije zbirajo, je dejal Eckersley. Če so uporabniki želeli dostopati do skritih funkcij zasebnosti, so morali namestiti posebno programsko opremo Apps Ops Launcher, ki jo je sicer ustvarilo drugo podjetje.

Odkar so pametni telefoni, ki vsebujejo veliko osebnih podatkov, postali glavna računalniška naprava za mnoge potrošnike, je problem zasebnosti še toliko bolj pomemben in aktualen.

Vir in foto: Reuters

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.