Google razkriva težave varnostnih vprašanj v primeru pozabljenega gesla

4.6.2015

Google je analiziral stotine milijonov varnostnih vprašanj gesel in odgovorov in odkril, kako osupljivo enostavno je/bi bilo za hekerje priti v račun nekoga drugega.

Na primer: Katera je tvoja najljubša hrana? Z ugibanjem ima »napadalec« 19,7-odstotno možnost pravilno uganiti, da ima angleško govoreči uporabnik najraje pico, so ugotovili pri Googlu, kjer so pogledali stotine milijonov vprašanj in odgovorov zaradi zahtevkov za povrnitev računa.

Med tem, ko naj bi vprašanja zagotavljala dodatno plast zaščite, je Google ugotovil, da je gesla enostavno uganiti, kar je težava povsod po svetu.

Z desetimi ugibanji bi napadalec imel blizu ene od 4 možnosti ugibanja imena učitelja  arabsko govorečega uporabnika. Deset ugibanj daje kriminalcem 21-odstotne možnosti ugibanja srednjega imena očeta špansko govorečega uporabnika.

Južnokorejski uporabniki so bili najbolj ranljivi z vprašanjem »Katero je vaše rojstno mesto?«. Z desetimi ugibanji, bi napadalci imeli 39-odstotno možnost ugotovitve gesla.

Študija kaže, da je zaskrbljujoče preprosto ugotoviti gesla varnostnih vprašanj, vendar Google pravi, da rešitev ne bi smela biti v dodajanju več vprašanj.

Googlovi raziskovalci varnosti uporabnikom priporočajo, da naredijo varnostni pregled in se prepričajo, ali so njihovi podatki povrnitve računa posodobljeni. Dodajanje telefonske številke ali dodatnega elektronskega naslova, naj bi vam pomagalo zaobiti težavo, ko nekdo poskuša vdreti v vaš račun preko skrivnih vprašanj.

 

VIR: abcNews.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV