Google - sedaj vse nastavitve na enem mestu

8.6.2015

Google je uporabnikom ponudil dobrodošlo možnost urejanja vseh nastavitev njihovih Google uporabniških računov (sem spadajo tudi Youtube, Gmail, Google Drive, Google + ...) na enem mestu. Novost Moj račun nudi podrobnejši pregled nad tem, katere informacije delite z Googlom in katere storitve imajo dostop do njih.

Najprej se je treba se je prijaviti na spletnem mestu Moj račun nato lahko uporabnik določa, kako se prijavlja v Googlove storitve, kako so te videti in koliko mu Google lahko sledi pri uporabi.

Najbolj zanimiv je drugi razdelek Prijava in varnost (Personal info & privacy), ki ureja osebne podatke in zasebnost. Tu je mogoče videti, koliko Google ve o posamezniku, in izključiti večino sledenja, ki ga algoritmi opravljajo, da uporabniku dajejo prilagojene, »personalizirane«  predloge. Omogoča več zasebnosti v zameno za malo manjšo uporabnost.

  • Vključiti ali izključiti (pravzaprav začasno prekiniti) je mogoče shranjevanje podatkov o brskanju po spletu in iskanju na googlu, o lokacijah, kjer se uporabnik nahaja, o napravah, ki jih uporablja, o glasovnem iskanju na teh napravah, o iskanju in ogledanih videih na portalu YouTube.
  • Nato pridejo na vrsto oglasi. V podrazdelku je možno videti, kaj Google ve o vašem spolu, starosti, maternem jeziku in zanimanjih. Uporabnik se lahko vpiše ali izpiše iz prikazovanja oglasov na podlagi zanimanj, tako na Googlovih portalih kot tudi Googlovih oglasov širše, po celotnem spletu.

Kdor meni, da mu Googlova zgodovina pomaga ali pri spletnem iskanju in brskanju, ali pri uporabi pomočnika google na telefonu, ali pri prikazovanju oglasov, ali pa morda še pri čem, naj sledenje in prilagojene oglase pusti vključene. Zavedati pa se mora, da ameriški ponudnik storitev ve veliko o njem. Drugi pa imajo možnost, da vse po vrsti izključijo. V nasprotju z drugimi ponudniki Google dejansko daje to možnost, kar je pohvalno.

  • Izdelava varnostne kopije. Tu je še pregled, kako posameznik uporablja Googlove storitve in možnost arhiviranja (ustvarjanja varnostne kopije) vseh podatkov na Googlovih strežnikih, ki so povezani s posameznim uporabnikom. Med temi so kontakti v imeniku, vnosi v koledarju, datoteke v oblačni shrambi google drive, fotografije na storitvi google photos, zaznamki, e-pošta, pogovori v storitvi hangouts, zgodovina lokacij v zemljevidih in še nekatere druge informacije.

V tretjem razdelku Nastavitve računa (Account preferences) je mogoče med drugim nastaviti jezik, preveriti zasedenost shrambe drive in popolnoma izbrisati račun in z njim povezane podatke.

Prvi razdelek je povezan s prijavo v račun in varnostjo (sign-in & security):

  • Tu lahko določite, da je za prijavo potrebno dvostopenjsko prepoznavanje (2-step verification), kjer uporabnik na mobilni telefon prejema kratka sporočila. Če mobilne številke niste pripravljeni razkriti, potem dvostopenjska verifikacija odpade.
  • Tu so še drugi e-poštni naslov, kamor gredo prošnje za menjavo pozabljenega gesla, skrivno vprašanje za preverjanje pristnosti uporabnika, pregled naprav, na katerih je uporabnik povezan v Googlove storitve, in povsem na dnu možnost dovoljenja »manj varnim napravam«, da se povežejo v Googlov račun. S tem uporabnik omogoči nekatere e-poštne odjemalce ali zunanje programe za takojšnje sporočanje (pidgin), ki jih Google sicer blokira.

Priporočamo, da se sprehodite skozi svoje podatke na Googlovem računu in morda kaj prilagodite. Če nič drugega, po dolgem času zamenjajte geslo s kakšnim varnejšim

 

VIR: Delo in Google

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV