Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Google uvaja večjo preglednost nad svojimi aplikacijami

15.4.2015

Google je nedavno spremenil politiko svoje trgovine z aplikacijami (Play Store), s katero bo bolje poskrbljeno za varnost otrok, saj bodo razvijalci aplikacij potrebovali dovoljenje Googla za objavo aplikacije (prej so pregledovali le aplikacije, ki so bile prijavljene, da kršijo njihovo politiko), prav tako pa Google začenja z novim sistemom ocenjevanja primernosti aplikacije glede na starost.

V preteklosti Google ni imel posebnih mehanizmov preverjanja aplikacij, saj so preverjali le aplikacije, ki so jih uporabniki prijavili, da kršijo njihovo politiko. Sprememba za razvijalce tako predvideva, da morajo počakati na potrditev s strani Googla, preden aplikacijo naložijo na Play Store. Nova pravila so v veljavi že nekaj mesecev, Google pa zagotavlja, da to ne upočasnjuje procesa objave aplikacije.

»Cenimo inovativnosti in ponovljivost, ki je edinstvena na Google Play, in bomo še naprej pomagali razvijalcem pri postavitvi njihovih izdelkov na trg v nekaj urah po predložitvi, in ne dneh oziroma tednih«, je na svojem blogu zapisal Googlov produktni vodja, Eunice Kim. »V resnici od začetka spremembe ni bilo nobene opazne spremembe za razvijalce«.

Aplikacije odslej z oznako primernosti za otroke glede na starost

Google prav tako uvaja nov sistem ocenjevanja primernosti aplikacij glede na starost. V začetku maja bodo tako odslej od razvijalcev zahtevali, da izpolnijo vprašalnik za vse nove in obstoječe aplikacije, tako da bo lahko Google vsako aplikacijo označil z ustrezno oceno. Ocene bodo temeljile na standardih, ki so jih postavile mednarodne organizacije, kot je International Age Rating Coalition (IARC) ali PEGI sistem. Države, ki nimajo uradne organizacije za ocenjevanje, bodo ob aplikacijah videle splošne ocene.

Vprašalniki so za razvijalce že na voljo in Google predvideva, da bodo morda nekatere aplikacije na določenih ozemljih ali za določene uporabnike blokirane, če razvijalci do meseca maja ne bodo oddali vprašalnika. Uporabniki bomo ocene aplikacij opazili v prihodnjih tednih.

Vir in foto: Mashable.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.