Googlovo orodje »Zaščita gesla« za večjo varnost na spletu

28.5.2015

Google je razvil novo razširitev »Zaščita gesla« oz. "Password alert", ki je na voljo za brskalnik Google Chrome in ščiti uporabnike pred spletnim ribarjenjem in lažnimi spletnimi stranmi. Orodje uporabnike opozarja na lažne splete strani, ki od njih zahtevajo Googlov uporabniški račun ali geslo.

Razširitev deluje tako, da preveri HTML vsake strani, ki jo obiščemo in poskuša ugotoviti, ali stran 'oponaša' Googlovo stran za prijavo. V primeru, da geslo vnesemo na katero koli drugo mesto, kot je accounts.google.com, prejmemo opozorilo – nato moramo takoj spremeniti geslo.

Dodatek »Zaščita gesla« je na voljo na spletni strani http://bit.ly/Google-Zascita-Geslo, namenjen pa je le uporabnikom brskalnika Google Chrome.

 

»Zaščita gesla« (»Password alert«) zahteva, da imajo uporabniki geslo, ki vsebuje vsaj osem znakov. Strokovnjaki za varnosti priporočajo, da gesla sestavljajo kombinacije malih in velikih črk z drugimi znaki in ne preproste besede. Prav tako priporočajo, da istega gesla ne uporabljamo za dostop do drugih računov, saj hekerji pogosto poskušajo, ali ukradene poverilnice odklepajo tudi druge uporabniške račune. 

Google priporoča tudi, da uporabniki vklopijo dvo-faktorsko preverjanje pristnosti, kar pomeni, da je za dostop do računa treba poleg uporabniškega imena in gesla vnesti tudi začasno geslo.

Na naši strani si lahko ogledaš nasvete, kako izbrati pametno geslo (klik).

VIR: PCWorld in Računalniške novice

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV