Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Hekerji pridobili več kot 100.000 fotografij Snapchat uporabnikov, med njimi tudi gole fotografije

13.10.2014

Uporabniki priljubljene aplikacije Snapchat so trenutno upravičeno vznemirjeni. Hekerji so se namreč dokopali do najmanj 100.000 fotografij uporabnikov aplikacije, ter jih objavili na spletu. Glede na to, da je vsaj polovica uporabnikov te aplikacije mladoletnih, gre za resno stvar, so zapisali na 24ur.com.

Aplikacija SnapChat omogoča pošiljanje fotografij, videov, sporočil in skic, ki se po največ 10 sekundah samodejno izbrišejo, tako iz telefonov, kot tudi s strežnikov. Pošiljatelj prejemniku določi časovni interval, koliko časa si bo sliko lahko ogledoval, vendar pa lahko prejemnik naredi zajem zaslona. V tem primeru SnapChat sicer pošiljatelja opozori, a se je na spletu že pojavila aplikacija, s pomočjo katere se lahko zaobide to varovalo.

Business Insider pa zdaj poroča, da so se hekerji dokopali do najmanj 100.000 fotografij in videoposnetkov, med katerimi naj bi bilo veliko golih, in jih objavili na spletišču 4chan. Glede na to, da je okoli petdeset odstotkov uporabnikov SnapChata starih med 13 in 17 let, gre za resno stvar.

Bazo, ki naj bi bila velika 13GB, naj bi ustvarjali najmanj dve leti. Fotografije in posnetke naj bi vanjo prenašali ne iz serverja samega SnapChata, pač pa preko drugih mobilnih aplikacij in internetne strani SnapSaved.com, preko katere so uporabniki lahko shranjevali fotografije, te pa se niso sproti brisale.

Iz Snapchata so sporočili, da oni s tem nimajo nič, pač pa so za vdor krive druge aplikacije, ki jih razvijalci ponujajo kot dodatke.  "V naše serverje ni vdrl nihče, te objave niso naša krivda. Snapchatterji so bili napadeni preko aplikacije, ki jo mi v splošnih pogojih izrecno prepovedujemo, prav zaradi tega, ker ogroža njihovo zasebnost," so zapisali.

V raznih spletnih klepetalnicah naj bi se sicer že nekaj tednov govorilo, da se pripravlja "nekaj velikega". Na 4Chanu so vdor imenovali "The Snappening" in je zaradi tega, ker napada mlajše uporabnike, veliko hujši od t.i. "The Fappeninga", objave razgaljenih posnetkov okoli 100 slavnih osebnosti iz Applovega oblaka iCloud, ki se je zgodila prejšnji mesec, med drugim pa je razgalila Jennifer Lawrence, Kim Kardashian, Rihanno in Winono Ryder.

Za to so v največji meri krivi uporabniki sami, ki na Twitterju, Facebooku, Instagramu in podobnih aplikacijah objavljajo stvari, za katere – večinoma v dobri veri – menijo, da so zasebne in da jih delijo le s svojimi "prijatelji" oz. "sledilci". A dejstvo je, da nepoznavanje in neuporaba varnostnih nastavitev, šibka in slaba gesla ter uporaba javnih računalnikov pripomorejo k temu, da stvari, ki naj bi bile zasebne, to niso.

Gre za še en primer in opozorilo uporabnikom interneta oz. družbenih omrežij, naj bodo pozorni pri tem, kaj objavljajo in pošiljajo iz svojih telefonov, saj nikoli ne morejo zagotovo vedeti, da so njihove objave resnično zasebne. Tudi če fotografijo izbrišete, to ne pomeni, da se ne more pojaviti nikjer več. Naslednjič, ko kaj objavite, zato raje dvakrat premislite. 

Vir: 24ur.com.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.