Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Igra Bad News, ki nam pomaga pri prepoznavanju lažnih novic

11.4.2019

Igra Bad News, ki so jo ustvarili pri nizozemski organizaciji DROG, je na voljo tudi v slovenščini. Gre za igro, v kateri prevzamemo vlogo nekoga, ki širi lažne novice, cilj pa je, da pridobimo čim več sledilcev na Twitterju, ki verjamejo našim objavam. Paziti moramo, da laži niso preveč očitne in da si počasi zgradimo lažno verodostojnost. S to igro se seznanimo s problemom širjenja dezinformacij in lažnih novic. Kot so zapisali pri Časorisu, kjer so igro tudi prevedli, igra deluje preventivno.

Nizozemska organizacija DROG, ki se bori proti dezinformacijam je razvila spletno igro, imenovano Bad News, s katero želi ozavestiti ljudi o problematiki širjenja lažnih novic in dezinformacij. V uredništvu spletnega slovenskega časopisa za otroke Časoris pa so jo prevedli v slovenščino.

Ciljna starostna skupina te igre je od 15 do 35 let, na voljo pa je tudi različica Junior, namenjena otrokom od 8. do 10. leta starosti. Igra prikaže, kako preprosto je preko spleta širiti laži in nam tako pomaga, da jih lažje prepoznavamo in preprečujemo njihovo širjenje. Igralec se postavi v vlogo nekoga, ki širi lažne novice in želi na tak način pridobiti čim več sledilcev na Twitterju, hkrati pa mora skrbeti za svojo verodostojnost, da mu bodo sledilci sploh verjeli. Igralec skozi igro podoživi, kako nastane tako imenovan informacijski mehurček, v katerem živimo ter na kakšen način razmišljajo tisti, ki širijo lažne novice in dezinformacije. Pilotna raziskava na Nizozemskem je že pokazala prve uspehe, saj so najstniki na eni od nizozemskih srednjih šol, ki so odigrali igro, znali bolje prepoznati lažne novice kot njihovi vrstniki, ki igre niso odigrali.

Vabljeni k igranju.

Več informacij je dostopnih na spletni strani Časorisa >> 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.