Imaš backup? Prvo pravilo kibernetske higiene

14.10.2019

Podatki, ki jih hranimo na telefonu tablici ali računalniku, so za nas zagotovo dragoceni. Če se jim kaj zgodi, lahko ostanemo brez fotografij s počitnic, seminarske naloge ali česa še bolj pomembnega. Zato bi moral vsak poskrbeti za varen backup – varen arhiv.

Varnostne kopije bodo prišle prav, če izgubimo pametni telefon, pomotoma izbrišemo nujno datoteko ali pa se pokvari trdi disk računalnika. Širjenje izsiljevalskih virusov pa je še en razlog, zakaj je pametno poskrbeti za ustrezne kopije oz. backup.

Dosedanji podatki odzivnega centra SI-CERT kažejo, da v letu 2019 znaša povprečna izplačana odkupnina za povrnitev zašifriranih dokumentov kar 866 evrov. Torej, če se okužite z izsiljevalskim virusom, ki zašifrira vse dokumente, hkrati pa nimate razpoložljivih kopij, je visoka odkupnina edina pot do povrnitve dokumentov.

Varnostno kopiranje ni tako zapleteno, kot se morda sliši. Gre za zelo preprosto kopiranje (copy/paste) dokumentov. Potrebujete le dovolj velik USB ključ, ki ga uporabljajte namensko in izključno za backup, ali pa kupite cenovno že zelo ugoden zunanji disk. Sproti, ko na računalniku ustvarite pomembne dokumente (to so verjetno  fotografije, videoposnetki, Wordove in Excelove datoteke, certifikati, ipd.), jih enostavno prekopirate še na drug pomnilnik. Zunanji disk ali USB ključ po končanem kopiranju varno spravite nekje zunaj računalnika. Drugo kopijo shranite v oblak, pri tem pa ne pozabite nastaviti avtentikacije v dveh korakih.

V EU ves oktober poteka kampanja Evropski mesec kibervarnosti, ki letos postavlja v ospredje osnove kibernetske higiene in ključne zaščitne ukrepe, ki naj postanejo del naše vsakodnevne rutine. Slovenija tudi letos v vseevropski iniciativi sodeluje s programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT. Spletne uporabnike bodo ves mesec opozarjali na osnovne varnostne ukrepe, ki so preprosti, ne zahtevajo posebnega tehničnega znanja, predvsem pa so učinkoviti. Prvi takšen ukrep je izdelava varnostnih kopij.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV