Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Instagram pozitivno vpliva na dojemanje umetnosti

7.3.2018

Instagram se pogosto sooča s kritikami, da spodbuja narcizem, saj je okrepil t. i. »kulturo selfijev«. A vsi njegovi učinki niso negativni, nedavna raziskava je pokazala, da veliko obiskovalcev umetniških razstav uporablja Instagram kot del njihove estetske izkušnje – na umetniški način se fotografirajo skupaj z eksponati.

Galerije, muzeji in podobne ustanove so vse bolj priljubljene med uporabniki Instagrama. Nedavna raziskava na razstavi Gerharda Richterja v Galeriji sodobne umetnosti v Queenslandu je pokazala, da so številni obiskovalci objavili fotografijo sebe z deli Richterja na Instagramu, fotografije pa so bile posnete na umetniški in izviren način. V nasprotju s kritikami ni šlo za »selfije«.

Občinstvo se tako na kreativen način povezuje z umetniškimi deli, izkušnja pa je zelo pozitivna, saj dobro vpliva na dojemanje umetnosti. A kreativno fotografiranje skupaj z eksponati ima tudi negativno plat. Zgodi se, da obiskovalci v želji po zanimivi fotografiji celo poškodujejo ali uničijo eksponat. To je glavni razlog zakaj imajo mnoge galerije in muzeji stroge omejitve glede fotografiranja, nekateri so celo prepovedali »selfi-palice«.

Vir: The Conversation, 31.1.2018

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.