Instagram privzeto z zasebnimi računi za mlajše od 16 let

29.7.2021

Instagram je v juliju 2021 uvedel izboljšave na področju mladoletnih uporabnikov, s katerimi si prizadeva ustvariti varnejšo izkušnjo uporabe. Izboljšave se nanašajo na 3 glavna področja, in sicer na zasebnost računov mladih uporabnikov, preprečevanje neželenega stika ter omejevanje ciljnega oglaševanja.

Zasebni računi za uporabnike mlajše od 16 let

Z uvedbo privzetih zasebnih računov za nove uporabnike mlajše od 16 let je omogočen večji nadzor nad tem, kdo lahko vidi in komentira njihove objave. Tistim, ki že imajo račun in je javno dostopen, bo prikazano obvestilo, v katerem bodo predstavljene prednosti zasebnega računa kot tudi navodila, kako svoj javni račun spremeniti v zasebnega.

Preprečevanje neželenih stikov

Z novo tehnologijo, ki omogoča iskanje računov s potencialno sumljivim vedenjem, želijo preprečiti stike posameznikov s temi računi z mladostniki. Računom uporabnikov, ki so že bili nedavno blokirani ali prijavljeni s strani mlade osebe, bo onemogočeno sledenje tudi vsem drugim mladim uporabnikom.

Omejevanje ciljnega oglaševanja

Prav tako je v sklopu izboljšav omejeno tudi ciljno oglaševanje mladim. Oglaševalcem bo s tem onemogočen vpogled v zanimanja, dejavnosti in zgodovino iskanja uporabnikov mlajših od 18 let. Do enakih sprememb bo prišlo tudi na Facebooku in Messengerju.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV