Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Iz ene fotografije je mogoče izdelati lažni video posnetek

27.5.2019

Številni razvijalci razvijajo aplikacije, ki s pomočjo umetne inteligence omogočajo ponarejanje video posnetkov ljudi – deep fakes. Do zdaj je bilo treba za dobre ponaredke imeti na voljo dovolj video posnetkov ljudi, zdaj pa je Samsung razvil tehnologijo, ki omogoča narediti ponarejen video posnetek človeka iz ene same fotografije.

Deep fakes tehnologija omogoča ponarejanje videov z ljudmi. Z nekaj kratkimi video posnetki posameznika ali velikim številom njegovih fotografij ter uporabo umetne inteligence lahko ustvarimo lažne posnetke, na katerem počne nekaj, česar sicer ni nikoli počel. Gre za zahteven proces, ki je vedno hitrejši in učinkovitejši. Samsung je pri tem naredil velik napredek, saj je njegovi ekipi uspelo razviti tehnologijo, ki omogoča, da se ponaredi video posnetek obraza že z uporabo ene same fotografije. Tako izdelali lažen posnetek gibanja in govorjenja Mone Lize na osnovi znanega umetniškega dela Leonarda DaVincija.

Nekaj primerov ponarejenih video posnetkov obraza na osnovi fotografije:

Izdelki še niso popolnoma brezhibni, vendar pa se bodo z razvojem še izboljšali. Ta tehnologija, ki sicer (še) ni dostopna, bo še poenostavila zavajanje in produkcijo lažnivih video posnetkov in novic. Zato moramo biti vedno bolj skeptični do novic in video posnetkov, ki jih najdemo na spletu.

Vir: Cnet, 23.5.2019

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.