Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Izkoristite poletje 2014 za učenje programiranja!

5.8.2014

To deževno poletje lahko izkoristite za učenje novega digitalnega jezika in se tako pripravite na evropski teden programiranja, ki bo potekal po celi Evropi od 11. do 17. oktobra 2014. Iz Evropske komisije so tako pripravili nekaj predlogov, kako se lahko vi, vaši prijatelji in družina to poletje naučite programiranja na številnih dogodkih v Sloveniji in po celi Evropi. 

Dogodki v Sloveniji

 • Brezplačna delavnica Mozilla Webmaker, Ljubljana, 16. avgust. Brezplačna delavnica bo potekala v soboto 16. avgusta v Ljubljani v prostorih Si.mobil Centra Ljubljana na Prešernovem trgu, s pomočjo delavnice pa želijo izvajalci mlade naučiti razumeti, kako splet deluje in kako lahko sami postanejo njegovi soustvarjalci. Več informacij.
 • Ypsilon Developers, Ljubljana,  11.–15. avgust. Mladi boste imeli priložnost, da se naučite programirati in kodirati s pomočjo orodja Visual Studio. Naučili se boste tudi osnov objektnega programiranja v C# in hkrati ustvarili prvo aplikacijo za Windows operacijski sistem. Več informacij.  ​

Tabori, srečanja in delavnice po Evropi

Ambasadorji evropskega tedna programiranja pripravljajo v avgustu kar nekaj taborov programiranja, tudi pri naših bližnjih sosedih, na Madžarskem.

 • Budimpešta, Madžarska, 11.–15. avgust. Ta tabor temelji na tečaju robotike za izvajalce usposabljanja. Več informacij.
 • Budaörs, Madžarska, 20. junij do 29. avgust. Tedenski poletni dogodki programiranja za otroke od 8 do 15 let. Več informacij.
 • Kääriku, občina Otepää, Estonija, 11.–15. avgust. Otroci od 9 do 14 let se lahko naučijo programiranja v programu Scratch, robotike in uporabe orodja Kodu GameLab. Poleg digitalnih dejavnosti bo tudi dovolj časa za športne in druge dejavnosti za krepitev skupinskega duha. Več informacij. 
 • Lille, Francija, 20. in 27. avgust. Cyber-Espace de EuraTechnologies ponuja dve delavnici programiranja, na katerih se otroci od 8 do 12 let lahko naučijo programski jezik Scratch. Prva delavnica programiranja Atelier Coding - Scratch (raven 1) bo potekala v sredo, 20. avgusta, druga pa v sredo, 27. avgusta. Več informacij in prijave na številki +33 320099315 ali po e-pošti euratechnologies@euracite.net.
 • Dunkerque, Francija, 24. avgust. Coding Goûter, ki bo potekal 24. avgusta, bo udeležencem ponudil priložnost, da preizkusijo različna orodja za programiranje.
 • Düsseldorf, Nemčija, 30. avgust. Otroci od 4 do 9 let so vabljeni, da se skupaj s starši naučijo osnov programiranja. Več informacij.

Naučite se programiranja prek spleta - tečaji programiranja za začetnike

Če se ne morete udeležiti poletnega tabora, vam ponujamo štiri možnosti za začetnike (iz virov spletne strani evropskega tedna programiranja).

 • Scratch je brezplačen programski jezik, namenjen predvsem mladim (vendar koristen tudi za odrasle), v katerem je mogoče ustvariti lastne interaktivne zgodbe, igre in animacije.
 • Codecademy: naučite se interaktivnega programiranja, povsem brezplačno.
 • Code School: na platformi Code School se lahko o spletnih tehnologijah poučite kar prek brskalnika, in sicer s posnetki predavanj, programskimi nalogami in posnetki zaslona.
 • Code.org tutorials: enostavni spletni učni programi za začetnike, ki vam bodo vzeli zgolj slabo uro.
 • Celotni spletni tečaji so na voljo tudi na naslednjih povezavah: CourseraMIT OpenSourseWareUdacity in Khan Academy (osnove programiranja v jeziku JavaScript in knjižnici ProcessingJS).​

Dejavnosti programiranja v Evropi in drugod po svetu

 • Dve dobro znani pobudi sta CoderDojo in Rails Girls; gre za globalni prostovoljni skupnosti brezplačnih programerskih klubov za mladino oziroma ženske.
 • Pri CoderDojos se mladi od 7 do 17 let učijo, kako programirati, raziskovati tehnologije ter razvijati spletne strani, aplikacije in igre. Rails Girls je namenjen ženskam, ki se učijo izdelave prototipov in osnov programiranja ter se tako seznanijo s svetom tehnologije.
 • Še en primer je Code.org, neprofitna organizacija iz ZDA, ki jo podpira industrija. Številna mednarodna podjetja (Telefonica, Google, Microsoft, Telerik itd.) prav tako organizirajo različne dejavnosti programiranja.

 

Uresničite svoje zamisli s programiranjem

Namen evropskega tedna programiranja je, da programiranje postane bolj prepoznavno, da se razkrije skrivnost teh spretnosti in da se motivirani ljudje skupaj učijo. Podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes (pristojna za digitalno agendo) in komisarka Androulla Vassiliou (pristojna za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade) sta poslali skupno pismo, v katerem ministre za izobraževanje držav članic EU pozivata, naj otroke spodbudijo k sodelovanju na evropskem tednu programiranja. „Spodbujanje programerskih spretnosti v Evropi je ena od rešitev za brezposelnost mladih,“ pravita komisarki.

Pobuda je pritegnila podporo programerskih in izobraževalnih gibanj, kot sta CoderDojo in Rails Girls, ter velikih tehnoloških in IT-podjetij (npr. Rovio, Microsoft, Telefonica, Liberty Global, Google in Facebook), ki se trudijo približati programiranje milijonom otrok, na primer z informativnimi tečaji programiranja, razvijanjem učnih modulov in usposabljanjem učiteljev.

Več o tem, zakaj je pomembno spodbujanje programiranja že med mladimi, si lahko preberete na domači strani Evropske komisije

 

Vir: Evropska komisija.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.